Niet elk goed doel is een goede bestemming. Dat blijkt uit het pijnlijke faillissement van Mobiliteit Voor Iedereen, een liefdadigheidsstichting uit Made die in heel Nederland het vervoer van duizenden kwetsbaren regelde. Als gevolg van fraude van de directie is dit goede doel failliet en wachten minder validen en ouderen vergeefs op hun busje.
MVI regelde vervoer in ruil voor gelukkige gezichten
Wanneer je als argeloze bezoeker op de (nog altijd operationele) site van Mobiliteit Voor Iedereen (MVI) aanlandt, krijg je bijna tranen in je ogen. De nobele stichting zorgt ervoor ‘dat kwetsbare ouderen gebruik kunnen maken van een zorgbus om bij hun dagbesteding te komen’. En dat doen ze vrijwel voor niets, zo lijkt het. Zolang MVI maar betaald wordt met ‘de vele gelukkige gezichten van de kwetsbare mensen’ zijn ze zelf ook helemaal happy.
MVI bracht kwetsbaren naar zinvolle dagbesteding
In een filmpje op de homepage vertelt de eigenaar van een zorgboerderij uit het Brabantse Schijndel hoe blij ze is met de vervoersservice van MVI. Haar passagiers bestaan uit ouderen met beginnende dementie of niet-aangeboren hersenletsel en jongeren met een lichtverstandelijke beperking. Het busje van MVI haalt deze mensen thuis op en brengt hen naar de boerderij voor een ‘zinvolle dagbesteding’. Omdat de boerderij niet over de middelen beschikt om zelf het vervoer te regelen ‘waren we heel blij toen MVI op ons pad kwam.’
MVI: achter het goede doel school een grimmige werkelijkheid
En zo waren er nog veel meer zorgondernemers. In heel Nederland reden circa 130 busjes van MVI rond. MVI bracht bij zijn klanten een ‘laag vast maandbedrag’ in rekening. Verder werd het vervoer bekostigd met bijdragen van sponsoren en donoren. MVI was immers een goed doel dat streed tegen de vereenzaming van ouderen. Maar achter de filantropisch voorgevel van MVI bleek een grimmige werkelijkheid te schuilen. Twee jaar geleden werd ontdekt dat twee bestuurders van de stichting zichzelf allesbehalve oversloegen tijdens hun liefdadigheidswerk.
Gokschulden bestuurder MVI
Een dappere klokkenluider deed bij de politie aangifte van frauduleuze praktijken. In de affaire die door onderzoeksplatform Follow the Money breed werd uitgemeten, eiste hoofdbestuurder Edwin K. de hoofdrol op. K. bleek een gokker te zijn die de nodige schulden had opgelopen. Er was ruim een miljoen euro van de stichting naar privérekeningen overgemaakt. K. was niet staat gehoor te geven aan een gerechtelijk bevel om het grootste deel van de schuld terug te betalen. Bovenop de financiële strop kwam de reputatieschade die MVI had opgelopen. Sponsoren en donoren verloren hun vertrouwen. Pogingen om de vervoersorganisatie overeind te houden, liepen uiteindelijk op niets uit. Een paar dagen geleden zat er voor het nieuwe bestuur niets anders op dan zelf het faillissement aan te vragen.