Actuele informatie over faillissementen en surseances

Hedgefonds van cryptomunten (18 miljard) op omvallen

Door:
Henk Hanssen
  |  22 juni 2022
Het zijn beroerde tijden voor investeerders in bitcoins en andere cryptomunten. De bitcoin verloor in korte tijd tientallen procenten aan waarde en nu begint ook een van ‘s werelds grootste hedgefondsen te kraken. Three Arrows Capital, een investeerder met achttien miljard dollar onder beheer, vecht tegen een ‘zeker’ bankroet.

Cryptomunt om acceptatie digitale munten te versnellen

Het in Singapore gevestigde Three Arrows Capital is in 2012 opgericht door de Amerikaan Kyle Davies en Su Zhu uit Singapore. Het bedrijf, ook wel 3AC genoemd, zou dit jaar een vermogen hebben verloren door al speculatieve posities in Luna in te nemen. Luna is een cryptomuntsysteem dat een paar jaar geleden werd bedacht door de Zuid-Koreaan Do Kwon. Kwon hoopte met zijn creatie de acceptatie van digitale munten te vergroten. In februari van dit jaar investeerden Zhu en Davies tweehonderd miljoen dollar in de vondst van Kwon.

Fiasco Luna-munt: 45 miljard dollar aan markwaarde verdampt

Maar de Luna wist zich niet staande te houden op de grillige cryptomarkt. In mei dit jaar verkruimelde de waarde van Kwons muntsysteem, een pijnlijke tuimeling waarbij bijna 45 miljard dollar aan marktwaarde verdampte. Voor welk bedrag Zhu en Davies zijn getroffen is niet bekend maar dat hun onderneming flink is geraakt staat vast. Door de duikvlucht van Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten verslechterde de financiële situatie van Three Arrows verder.
Een paar dagen terug rapporteerde de Financial Times dat 3AC een margin call voor zijn kiezen kreeg.


Team van topjuristen om faillissementsrisico af te wenden

Volgens The Wall Street Journal heeft 3AC een team van juridische en financiële adviseurs opgetrommeld om een oplossing te bedenken. De vraag is echter of een reddingsoperatie nog zin heeft. Volgens de laatste berichten is de ene na de andere grote klant van 3AC bezig zijn positie te liquideren. Oprichters Davies en Zhu die bevriend raakten op een elitaire kostschool bij Boston, zeiden in een interview dat ze overwegen om alle middelen in de verkoop te gooien om het risico van een faillissement af te wenden.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland