Het faillissement van de Amsterdam Trade Bank kan niet worden afgewikkeld omdat cruciale it-systemen niet meer toegankelijk zijn als gevolg van de sancties tegen Rusland. De curator beschikt hierdoor niet over de benodigde informatie. Hij heeft daarom Amazon en Microsoft, de beheerders van de systemen, voor de rechter gedaagd. Amsterdam Trade Bank ging op 22 april failliet omdat de bank door diezelfde sancties niet meer kon functioneren.
Amsterdam Trade Bank bezweek aan nieuwe eisen DNB
De Amsterdam Trade Bank (ATB) dreigt opnieuw te worden gestraft door de sancties die westerse overheden tegen de Russische financiële sector hebben ingesteld. Op 22 april werd de bank, een dochteronderneming van de Russische Alfa-Bank, failliet verklaard. Reden: aan het hoofd van de Alfa-Bank staan vier Russische oligarchen. Nadat Washington ook dochterbedrijf ATB aan het sanctieregime onderwierp, zag de Nederlandsche Bank zich genoodzaakt een reeks extra eisen te stellen waar de bank aan bezweek.
Amazon en Microsoft blokkeren gebruik systemen Amsterdam Trade Bank
Job van Hooff, curator van het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe, heeft de taak gekregen om het faillissement af te wikkelen. Maar daarbij stuit hij op een onverwacht probleem: dezelfde sancties die de ATB torpedeerden, beletten hem de toegang tot de informatie die hij nodig heeft om het faillissement af te wikkelen. De ATB maakte onder meer gebruik van clouddiensten van Amazon en Microsoft. En door de sancties hebben deze Amerikaanse techbedrijven het gebruik van de systemen van ATB onmogelijk gemaakt.
Rechter moet blokkade systemen Amsterdam Trade Bank opheffen
Van Hooff heeft zich nu tot de voorzieningenrechter gewend om uitspraak over de curieuze kwestie te doen. De rechter moet de techbedrijven dwingen de toegang tot de systemen van ATB te herstellen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het depositogarantiestelsel geactiveerd voor klanten van de ATB. De tegoeden van de meeste Nederlandse rekeninghouders zijn daarmee gedekt tot een ton. Alleen kan de curator niet aan de slag. ‘Normaal heb je als curator vooral discussies over geld,’ zegt Van Hooff tegen het FD. ‘Nu is er én geld én de wil om te betalen, maar hebben we discussies met leveranciers van IT-systemen die geen zaken meer willen doen vanwege sancties.'