Actuele informatie over faillissementen en surseances

Curator Amsterdam Trade Bank daagt Amazon en Microsoft voor rechter

Door:
Henk Hanssen
  |  3 mei 2022
Het faillissement van de Amsterdam Trade Bank kan niet worden afgewikkeld omdat cruciale it-systemen niet meer toegankelijk zijn als gevolg van de sancties tegen Rusland. De curator beschikt hierdoor niet over de benodigde informatie. Hij heeft daarom Amazon en Microsoft, de beheerders van de systemen, voor de rechter gedaagd. Amsterdam Trade Bank ging op 22 april failliet omdat de bank door diezelfde sancties niet meer kon functioneren.

Amsterdam Trade Bank bezweek aan nieuwe eisen DNB

De Amsterdam Trade Bank (ATB) dreigt opnieuw te worden gestraft door de sancties die westerse overheden tegen de Russische financiële sector hebben ingesteld. Op 22 april werd de bank, een dochteronderneming van de Russische Alfa-Bank, failliet verklaard. Reden: aan het hoofd van de Alfa-Bank staan vier Russische oligarchen. Nadat Washington ook dochterbedrijf ATB aan het sanctieregime onderwierp, zag de Nederlandsche Bank zich genoodzaakt een reeks extra eisen te stellen waar de bank aan bezweek.

Amazon en Microsoft blokkeren gebruik systemen Amsterdam Trade Bank

Job van Hooff, curator van het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe, heeft de taak gekregen om het faillissement af te wikkelen. Maar daarbij stuit hij op een onverwacht probleem: dezelfde sancties die de ATB torpedeerden, beletten hem de toegang tot de informatie die hij nodig heeft om het faillissement af te wikkelen. De ATB maakte onder meer gebruik van clouddiensten van Amazon en Microsoft. En door de sancties hebben deze Amerikaanse techbedrijven het gebruik van de systemen van ATB onmogelijk gemaakt.


Rechter moet blokkade systemen Amsterdam Trade Bank opheffen

Van Hooff heeft zich nu tot de voorzieningenrechter gewend om uitspraak over de curieuze kwestie te doen. De rechter moet de techbedrijven dwingen de toegang tot de systemen van ATB te herstellen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het depositogarantiestelsel geactiveerd voor klanten van de ATB. De tegoeden van de meeste Nederlandse rekeninghouders zijn daarmee gedekt tot een ton. Alleen kan de curator niet aan de slag. ‘Normaal heb je als curator vooral discussies over geld,’ zegt Van Hooff tegen het FD. ‘Nu is er én geld én de wil om te betalen, maar hebben we discussies met leveranciers van IT-systemen die geen zaken meer willen doen vanwege sancties.'

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland