Actuele informatie over faillissementen en surseances

Gaat grote Brabantse jachtenbouwer door Russische sancties naar de haaien?

Door:
Henk Hanssen
  |  3 mei 2022
Heesen Yachts, een wereldwijd veelgevraagde bouwer van grote jachten uit het Brabantse Oss, dreigt naar de haaien te gaan. Niet omdat het slecht met de business gaat, maar omdat het bedrijf eigenaar is van een steenrijke Rus die als vriend van Poetin te boek staat. Heesen bestaat al veertig jaar. Er staan duizend banen op de tocht.

Door sancties bedreigd Heesen Yachts grossiert in internationale prijzen

‘Evolutie, innovatie, prestatie en efficiëntie. Op maat gebouwd. Een snelle levertijd.’ Op de bedrijfswebsite klopt Heesen Yachts zich nog onverminderd op de borst. En niet ten onrechte. De onderneming heeft in vier decennia een gedegen reputatie opgebouwd al bouwer van luxe jachten voor de happy few. ‘Als onze klanten erover kunnen dromen, dan kunnen wij het bouwen,’ beweren de Brabanders vol zelfvertrouwen. En ze maken hun claim ook waar. Heesen grossiert in internationale prijzen.

Russische eigenaar brengt Heesen Yachts in problemen

Maar hoe succesvol het bedrijf ook opereert, toch is Heesen in een storm terechtgekomen waar het mogelijk niet uit kan ontsnappen. In 2008 verkocht grondlegger Frans Heesen zijn onderneming aan de Russische zakenman Vagit Alekperov. Naar verluidt betaalde Alekperov 150 miljoen euro voor de jachtenbouwer. Een fiks bedrag maar voor Alekperov, die met het gas- en oliebedrijf Lukoil een vermogen van negentien miljard vergaarde, maar net wat meer dan een peulenschil. Vijftien jaar lang floreerde Heesen onder auspiciën van de nu 71-jarige Rus. Tot de oorlog in Oekraïne uitbrak.


Rechter zet streep door noodplan voor redding van Heesen Yachts

Alekperov prijkt al op de sanctielijst die het VK heeft aangelegd. En het lijkt een kwestie van tijd voordat de EU dit voorbeeld zal volgen. De averij die Heesen in dat geval oploopt is niet te overzien. Anticiperend op deze situatie bedacht Heesen een noodplan: eigenaar Alekperov zou op afstand worden gezet door zijn aandelen onder te brengen in een nieuwe stichting. Maar eind vorige week zette de rechtbank Amsterdam een streep door dit plan. Omdat Heesens notaris weigerde mee te werken, had de jachtbouwer een kort geding aangespannen. Maar de rechtbank schaarde zich achter de notaris die stelde dat de aandelenoverdracht zou kunnen worden uitgelegd als het ontwijken van de sanctieregels. De rechter erkende dat Heesen zich met reden ernstige zorgen maakt over het voortbestaan van het bedrijf. Mogelijk gaat de jachtenbouwer nog in hoger beroep. Tegenover RTL Nieuws zei de advocaat van Heesen dat er naar verschillende oplossingen wordt gezocht.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland