Actuele informatie over faillissementen en surseances

Hotelkamerveiling.nl failliet: ondanks of dankzij de coronacrisis?

Door:
Henk Hanssen
  |  13 oktober 2021
Last minute voor een prikkie een luxe hotelkamer boeken is er even niet meer bij. Althans niet via het grootste bedrijf dat deze buitenkansjes aanbood. Hotelkamerveiling.nl is door de rechtbank failliet verklaard. Reden: de coronacrisis. Hoe kan dat? Het bedrijf verklaarde eerder juist sterk te groeien dankzij diezelfde coronacrisis.

Curator Hotelkamerveiling: faillissement onvermijdelijk

Wie dezer dagen Hotelkamerveiling.nl bezoekt met het idee voor komend weekend ergens een betaalbare en toch leuke kamer te reserveren, komt van een koude kermis thuis. Het maakt niet uit welke plaats of welke datum je invoert, de site meldt consequent dat er ‘geen resultaten’ zijn gevonden. Op de homepage prijkt een felroze kader met een boodschap van curator Erick Quaars: ‘De veranderde markt als gevolg van de Corona-pandemie heeft Hotelkamerveiling.nl hard geraakt, waardoor een faillissement onvermijdelijk is geworden.’

Ging Hotelkamerveiling plotseling failliet?

In de branche heerst enige verbazing over het bankroet van het al jaren met veel succes opererende bedrijf. En het lijkt erop dat de onderneming het faillissement ook zelf niet heeft zien aankomen. Op de populaire Facebookpagina van Hotelkamerveiling (die door meer dan 121.000 mensen wordt gevolgd) regende het tot een paar dagen geleden nog aanbiedingen. Bezoekers werden uitgenodigd om vanaf € 19,50 mee te bieden op een nacht in de ‘comfortabele kamers’ van het Van der Valk Hotel in het Belgische Verviers.

Directeur Hotelkamerveiling: sterke groei dankzij coronacrisis

Hotelkamerveiling.nl leek lange tijd juist te profiteren van de coronacrisis. Toen de recreatiemarkt in het voorjaar van 2020 weer geleidelijk openging, zag de onderneming een sterke stijging van het aantal verkochte veilingen. Ook de belangstelling vanuit de hotelbranche nam toe. In november 2020 zei algemeen directeur Matthijs Stekelenburg in het vakblad Hospitality management dat zijn onderneming een dergelijke plotselinge groei niet eerder had meegemaakt.


Failliet Hotelkamerveiling.nl begon met hotel van ouders

Hotelkamerveiling was marktleider in Nederland. Het familiebedrijf werd in 2008 opgericht door Klaas Stekelenburg en zijn twee zonen Matthijs en Jasper. Vader Klaas en moeder Greetje runden in Rhenen het bekende hotel-restaurant ’t Paviljoen, een fraai, bijna een eeuw oud etablissement met 33 kamers dat ze in 1983 overnamen. ’t Paviljoen, dat nog altijd bestaat en sinds 2012 wordt bestierd door zoon Jasper, was het eerste hotel dat zijn lege plekjes via Hotelkamerveiling.nl aanbood.

Failliet Hotelkamerveiling.nl bood kamers in heel Europa aan

De site maakte een stormachtige groei door. Met een beetje geluk konden bezoekers voor een habbekrats een prachtige hotelkamer vinden. Niet alleen in Rhenen of de Veluwe en ook niet alleen in Nederland of de Benelux: het hotelaanbod breidde zich uit over heel West-Europa en omvatte zelfs New York. ‘Inmiddels hebben we in Nederland en België 725.000 leden,’ verklaarde Matthijs Stekelenburg in 2016 in een interview met deondernemer.nl.

Faillissement Hotelkamerveiling.nl: waar ging het mis?

De prijzen van Hotelkamerveiling.nl lagen gemiddeld 40 tot 60 procent lager dan op reguliere boekingssites, vertelde Stekelenburg. ‘De consument kan eigenlijk nergens die kamer goedkoper krijgen.’ De jonge ceo was er ook trots op dat het bedrijf altijd met eigen middelen was gefinancierd: ‘Best uniek voor een snelgroeiend e-commercebedrijf.’ Ergens is het alsnog faliekant misgegaan voor Stekelenburg en zijn team dat uit enkele tientallen medewerkers zou bestaan. Het onderzoek van curator Quaars van Boers Advocaten uit Veenendaal zal meer duidelijkheid moeten geven, ook over de vraag of klanten die nog in bezit zijn van een geldig voucher hun geld terug kunnen krijgen.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland