Het aantal faillissementen blijft zich rond een historisch laag peil bewegen. In juni gingen er volgens het CBS 138 bedrijven en instellingen failliet, 4 minder dan de maand daarvoor. Analisten die een vloedgolf aan faillissementen voorspellen, moeten opnieuw geduld betrachten.
In juni 2021 zouden bedrijven met bosjes tegelijk omvallen
Stilte voor de storm. Een kwestie van tijd. Een onvermijdelijke tsunami. Een jaar geleden haalden analisten de sterkste uitdrukkingen uit de kast om te waarschuwen voor het onheil dat onze economie genadeloos zou gaan treffen. Nog in november voorspelden accountants van PwC en hoogleraren van de Universiteit Leiden in een gezamenlijk rapport dat het aantal faillissementen uiterlijk in juni 2021 zou gaan pieken. Bedrijven met een hoog schuldenniveau en verouderde business modellen zouden met bosjes tegelijk omvallen.
CBS: 138 bedrijven failliet in juni 2021
De voorspellingen blijken nog minder betrouwbaar dan de onthullingen van tarotkaarten en koffiedik. Op de grafiek van de afgelopen maand is geen top te zien, integendeel. Het dal dat er al was wordt verder uitgediept: het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In juni 2021 gingen er tien bedrijven minder failliet dan in mei, berichtte het CBS twee dagen geleden. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen werden er in juni in totaal 138 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken turfde de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 25. Dat zijn er 4 minder dan in mei.
Kabinet zet analisten in hun hemd
Begin dit jaar werd het laagste aantal faillissementen in dertig jaar geregistreerd. In de maand februari 2021 noteerde het CBS 114 faillissementen, het laagste cijfer sinds december 1990. In maart leken de onheilsprofeten even gelijk te krijgen toen er 145 bedrijven failliet werden verklaard. Daarna nam het aantal faillissementen weer af tot het historisch lage peil. Analisten staan in hun hemd. Ze hadden niet verwacht dat het kabinet zo lang zou doorgaan met het uitdelen van steunpakketten. Dat de regering bereid zou zijn belastingschuld kwijt te schelden werd eveneens onbestaanbaar geacht.