Actuele informatie over faillissementen en surseances

Prestigieus Palace Hotel Noordwijk failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  2 juni 2021
Het Palace Hotel, een van de meeste luxueuze hotels van Noordwijk, houdt sinds een paar dagen de deuren gesloten. Volgens de eigenaar van het etablissement, vastgoedmagnaat Paul Brandjes, is het hotel technisch failliet. De bouwonderneming van Brandjes is een van de grootste schuldeisers van het hotel.

Palace Hotel: een Bentley cabrio voor de gasten

Met 115 kamers, 5 royale suites, een wellnesscenter, elf congreszalen én een nostalgische facade met koperen torens die doen denken aan de tijden van weleer, is het Palace een van de meest gezichtsbepalende en comfortabele hotels van Noordwijk. In 2021 won het hotel de nationale Dutch Hotel Award. Het hotel beschikt zelfs over een Bentley Azure cabriolet en een Rolls Royce Phantom waarmee gasten op zomerse dagen uitstapjes kunnen maken – kónden maken: sinds donderdag 27 mei zijn alle kamers leeg.

Conflict met de Radisson Group

Oorzaak van het faillissement is een conflict met de Radisson Group. Het Noordwijkse hotel was tot vorig jaar franchisenemer van de Amerikaanse hotelketen. De samenwerking begon in 2013. Met ingang van 2021 wilde het Palace weer als stand alone hotel gaan opereren. ‘In goed overleg met de keten zijn we tot de conclusie gekomen dat per 1 januari aanstaande onze wegen gaan scheiden,’ zei general manager André Aaij in november 2020 tegen het vakblad Hospitality Management. Maar al gauw bleek dat niet alle plooien waren gladgestreken tijdens dit overleg.

Radisson weigert klantgegevens af te staan

Om de eigen marketingactiviteiten op te starten wilde het Palace gebruikmaken van de klantgegevens uit voorgaande jaren. Radisson stelde echter dat deze data aan de groep toebehoren. De keten eiste bovendien dat de franchiseovereenkomst zou worden afgekocht met een bedrag van 150.000 euro. Daar ging Brandjes niet mee akkoord. In de media beklaagde hij zich over het ‘dramatisch slechte’ niveau van de marketinginspanningen die Radisson zou hebben geleverd.


Kort geding tussen Brandjes en Radisson

Brandjes raakte in een lastig parket: zolang het conflict voortduurde weigerde Radisson de opzegging van de franchiseovereenkomst te erkennen. Hierdoor was het Palace niet als zelfstandig hotel vindbaar op boekingssites als Expedia en Booking. Gasten konden alleen reserveren via de site van Radisson. In maart leidde de zaak tot een kort geding dat door Brandjes werd verloren. Daarop besloot de vastgoedmagnaat aan te sturen op een faillissement van de exploitatiemaatschappij die het hotel bestiert: sinds vorige week is het etablissement gesloten. 

Palace Hotel formeel nog niet failliet

Brandjes lijkt daarmee alle touwtjes in handen te hebben om voor het hotel een nieuwe toekomst te creëren. Via zijn bouwonderneming De Raad is hij aandeelhouder en schuldeiser van de bv achter het Palace Hotel. Datzelfde bouwbedrijf is tevens eigenaar van het pand. Omdat het hotel al maanden geen huur heeft betaald, is de huurovereenkomst opgezegd. Het Palace is formeel nog niet failliet verklaard. Maar dat is volgens de tycoon een kwestie van tijd. 'Er zal wel snel een faillissement door de rechter worden uitgesproken want de rekeningen worden niet betaald,’ zei hij tegen Omroep West. ‘Dan komt er een curator, die het personeel ontslaat, maar uiteindelijk zal ook een nieuwe huurder of eigenaar weer personeel nodig hebben.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland