Actuele informatie over faillissementen en surseances

Miljoenen aan NOW-steun in failliete boedels verdwenen

Door:
Henk Hanssen
  |  19 mei 2021
Vele honderden bedrijven hebben misbruik gemaakt van de NOW-steun die het kabinet verstrekt om tijdens de coronacrisis het hoofd boven water te houden. Dit blijkt uit onderzoek van het platform Follow the Money. Ondernemers dienden vlak voor een faillissement nog een steunaanvraag in. Het UWV liet na de ontvangen gelden terug te vorderen.

Bedrijven ontvingen gemiddeld 93.759 euro per NOW-ronde

In het kader van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) keerde de overheid in 2020 in totaal 14,5 miljard euro uit. Via het loket van het UWV werd het bedrag in drie ronden verspreid over 155.000 bedrijven. Tussen maart en december ontvingen zij gemiddeld 93.759 euro per toekenning. De NOW-steun kon alleen worden aangevraagd wanneer de omzet met twintig procent daalde. Maar, lang niet alle bedrijven blijken aan dit criterium te hebben voldaan.

7 miljoen steun krijgen én een recordwinst boeken

Door de UWV-gegevens over de uitgekeerde subsidies te combineren met data uit andere openbare bronnen zoals KVK, het CBS en jaarverslagen, kregen de onderzoekers van FTM zicht op de werkelijke financiële situatie van steunontvangers. Als voorbeeld wordt een installatiebedrijf uit Nijmegen aangehaald. Deze onderneming ontving 7,7 miljoen euro NOW-subsidie. In 2020 daalde de omzet inderdaad met 19 procent (tot 160 miljoen) maar volgens FTM steeg de winst naar het hoogste niveau in vijf jaar: 11 miljoen euro. Ook het eigen vermogen van de installateur had weinig te lijden onder het ‘crisisjaar’. Dit steeg met bijna 7 miljoen naar 28 miljoen.


Curator: ‘Het UWV weet van voren niet dat ze van achteren leven’

En zo gaat het maar door. Een kunststof kozijnenspecialist uit Twente die in november 2020 failliet wordt verklaard maar diezelfde maand nog 27.442 NOW-steun toegestopt krijgt. Een metaalbedrijf uit de Rijnmond dat 1,2 miljoen aan NOW-steun toucheert, dit voorjaar failliet gaat en vrolijk een doorstart maakt. Een start-up van Amsterdamse vastgoedadviseurs die ruim een miljoen euro aan steun opstrijkt en kort daarna op de fles gaat. ‘Dit wordt nog wel een dingetje,’ voorspelt een curator. ‘Ik denk dat het UWV van voren niet weet dat ze van achteren leven,’ zegt een collega. De komende periode publiceert FTM een reeks artikelen over misbruik van de coronamiljoenen.

Lees meer over dit onderwerp op Follow The Money

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland