Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bedrijf oud-manager Martin Garrix binnen paar maanden failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  12 mei 2021
Ledo Musci bv, de nieuwe onderneming van Eelko van Kooten die de muziekwereld zou gaan veroveren, is voor de start al op de fles gegaan. Ledo, nog maar een paar maanden gelanceerd door Martin Garrix’ voormalige manager, werd zes dagen geleden failliet verklaard. De onderneming verklaart voor een miljoen euro te zijn opgelicht door het reclamebureau dat de site heeft gebouwd.

Eelko van Kooten: ‘De focus is geen verkoop, maar de wereld’

In maart 2021 is er geen gebrek aan ronkende woorden wanneer Eelko van Kooten zijn nieuwe onderneming Ledo Music introduceert. Van Kooten, zoon van Joost den Draaijer alias Willem van Kooten, heeft een bestemming gevonden voor de vele tientallen miljoenen die hij in 2017 verdiende door zijn dancelabel Spinnin’ Records aan de Amerikaanse Warner Music Group te verkopen. Hij heeft lang nagedacht, vertelt de muziekondernemer tegen zakenblad Quote, het idee had moeten rijpen. En nu is het tijd om met zijn geesteskind naar buiten te treden: Ledo Music. ‘De focus is geen verkoop, maar de wereld.’

Site van failliet Ledo Music is nog steeds actief

Grootspraak? Wie een blik werpt op de (onverminderd actieve) website van Ledo raakt al gauw onder de indruk van concept en presentatie. Ledo is een vernuftige marktplaats voor vraag en aanbod van muziek. Muziekmakers kunnen er hun werk uploaden, iedereen die muziek zoekt voor bij een filmpje of een ander doel, kan er de gebruiksrechten kopen. ‘Ik wilde iets bouwen dat de hedendaagse onafhankelijke artiest een oplossing biedt,’ zegt Van Kooten op de site. ‘Door hen creatieve controle terug te geven en hun wereld in verbinding te brengen met de wereld van content creators.’


Ledo Music failliet door contractbreuk en oplichting

Ondanks de grootse plannen en de overtuigende online presentatie valt al na twee maanden het doek voor Ledo Music. Op 6 mei werd het faillissement uitgesproken. In De Telegraaf legt Van Kooten de schuld bij het reclamebureau dat hij de arm nam. Zij zouden slecht werk hebben geleverd, contractbreuk hebben gepleegd en voor meer dan een miljoen euro aan spookfacturen hebben gestuurd. ‘Bovendien werd de website sinds de introductie op 2 maart door het bedrijf gegijzeld, waardoor Ledo niet zelf de website kon beheren of werkzaamheden kon laten uitvoeren. Door de gijzeling en snel oplopende kosten kon Ledo alleen nog maar faillissement aanvragen,’ aldus Van Kooten.

Van Kooten voerde lange juridische strijd met Martin Garrix

De rechtbank Midden-Nederland heeft curator Bas van Dijen van Okkerse & Schop Advocaten aangesteld om uit te zoeken welke verwikkelingen tot het faillissement hebben geleid. Mocht de zaak tot een juridisch steekspel leiden, dan kan Van Kooten een beroep doen op zijn ruime ervaring met deze materie. Hij lag jaren overhoop met de Amstelveense deejay Martin Garritsen (Martin Garrix) die hem, in zijn rol als manager, van misleiding betichtte. Het gerechtshof vond uiteindelijk geen grond voor deze aantijging. Wel werd het contract tussen de twee ontbonden en oordeelde het hof dat de rechten op Garrix’ muziek aan de maker toevielen.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland