Voor het eerst heeft een rechter de net ingevoerde Whoa-wet gebruikt om te beletten dat een nog levensvatbare onderneming failliet zou gaan. De rechtbank Noord-Holland dwong de schuldeisers van het noodlijdende Jurlights om akkoord te gaan met een regeling waarbij zij nog maar zestien procent van hun vordering terugkrijgen. Juristen spreken van een ‘baanbrekende uitspraak’.
Rechters schreven geschiedenis in het faillissementsrecht
Werkgevers, vakbonden, politici, insolventieadvocaten van de Zuidas: ze hebben er hard voor gelobbyd en nu is het zover. De rechtbank Noord-Holland had de primeur. Op 19 februari schreven de meesters Wouters, De Vos en Idzenga geschiedenis in het faillissementsrecht door als eerste de Whoa toe te passen. De Whoa? Tijdens al die consultatierondes die aan de invoering vooraf zijn gegaan had er inderdaad een sexyer naam voor bedacht kunnen worden want, de gevolgen van deze Wet Homologatie Onderhands Akkoord zijn in potentie zo groot dat er straks best eens over het ‘Whoa-effect’ gesproken zou kunnen worden.
Het ‘Whoa-effect’ kan eind maken aan steggelende schuldeisers
Schuldeisers die met elkaar overhoop liggen omdat de een wél en de ander níet wil instemmen met een herstructureringsvoorstel, dát is waar de Whoa een eind aan kan maken. Wanneer een ruime meerderheid die tenminste twee derde van de schuldenlast (of het aandelenkapitaal) vertegenwoordigt instemt kan het voorstel door de rechter voor alle betrokken partijen bindend worden verklaard. In de rechtszaak van vorige week draaide het om Jurlights, een Amsterdams av-bedrijf dat voor grote evenementen als Awakenings en het Amsterdam Dance Event licht en geluid verzorgde.
Whoa dwong weigerachtige schuldeisers verzet op te geven.
Als gevolg van de coronamaatregelen viel de omzet van Jurlights vorig jaar bijna letterlijk naar nul terug. 'In het tweede kwartaal boekten we nog maar één procent van de omzet waar we op hadden gerekend', zegt oprichter Jurjen Hesseling vandaag tegen het FD. De bedrijfsschuld liep op naar ruim anderhalf miljoen euro. Een faillissement leek onontkoombaar. Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke van GMW Advocaten in Den Haag besloten de op 1 januari 2021 van kracht geworden Whoa te gebruiken. Zo werd een kleine groep weigerachtige schuldeisers gedwongen hun verzet op te geven.
Jurlights kan blijven bestaan – voorlopig als theelichtje
Het door de rechter bekrachtigde reddingsplan stelt Jurlights in staat de schuldenlast met meer dan tachtig procent te reduceren: crediteuren krijgen nog maar zestien procent terug. Ook de Belastingdienst moet op een vordering van een half miljoen euro vier vijfde als oninbaar wegboeken.In afwachting van betere tijden kan Jurlights blijven bestaan, zij het op het niveau van theelichtje. Het bedrijfsgebouw is opgedoekt en van 21 van de 25 mensen is het dienstverband beëindigd.
Klik hier om het vonnis van de Rechtbank Noord-Holland te lezen.