2020 was al een rampjaar voor de luchtvaartsector maar 2021 wordt nog veel beroerder. Volgens Alexandre de Juniac, voorzitter van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, gaan airlines volgend jaar massaal failliet. De hoop op herstel in het vierde kwartaal is verdwenen. De omzet van de hele industrie zal in 2021 nog eens vijftig procent lager uitkomen dan dit jaar.
De Juniac: ‘Luchtvaart moet balanceeract uitvoeren’
‘Om te overleven moeten luchtvaartmaatschappijen hun kosten in lijn brengen met hun inkomsten. Maar dat vergt een buitengewoon lastige balanceeract: airlines moeten ook de capaciteit handhaven om veilig en efficiënt te kunnen opschalen wanneer straks de vraag weer toeneemt.’ Met deze woorden schetste IATA-topman Alexandre de Juniac gisteren tijdens een persbriefing het dilemma waar de luchtvaart mee wordt geconfronteerd. Hij verklaarde dat het maken van keuzes wordt bemoeilijkt doordat, anders dan verwacht, het herstel langer uitblijft: ‘Dit is geen crisis van een paar maanden, we kijken naar meer dan een jaar van ernstig tegenvallende vraag.’
De Juniac: ‘Luchtvaart heeft weinig mogelijkheden tot kostenbesparingen’
De situatie is zo ernstig dat stevige ingrepen in de kosten ook niet onmiddellijk soelaas bieden. ‘De besparingen wegen niet op tegen de terugval van het vliegverkeer,’ aldus De Juniac. ‘Zelfs wanneer er flink in de omvang van de vloot wordt gesnoeid, zullen de kortingen van verhuurders (de leasebedrijven van wie de airlines toestellen huren, red.) beperkt zijn. Bovendien leidt de toename van kortafstandsvluchten tot een kostenstijging.’ De topman verwacht ook dat de kerosineprijzen volgend jaar weer gaan stijgen.
De Juniac wil verplichte sneltest voor vertrekkende passagiers
Om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen volgend jaar als kleiduiven uit de lucht vallen, zijn er volgens de IATA-preses twee oplossingen. Passagiers verplichten voor vertrek een sneltest te ondergaan zodat internationale grenzen weer zonder quarantaineregels opengesteld kunnen worden. En financiële steun van de overheid die zodanig wordt geboden dat de schuldenlast niet verder wordt verhoogd. Dit zou kunnen betekenen dat airlines in ruil voor kapitaalsinvesteringen nieuwe aandelen uit gaan geven, een mogelijkheid die eerder werd geopperd door Frédéric Gagy, financieel topman van Air France-KLM.