Actuele informatie over faillissementen en surseances

DNB: tweede lockdown kan banken en financiële instellingen raken

Door:
Henk Hanssen
  |  14 oktober 2020
Tot nu toe zijn banken buiten schot gebleven maar wat als overheden grote sectoren van de economie op slot blijven gooien? Deze week waarschuwden drie gezaghebbende financiële instanties, de IMF, de Europese Centrale Bank en DNB, voor het risico dat de coronacrisis in een bankencrisis ontaardt. Door de toenemende dreiging van faillissementen kunnen banken besluiten minder leningen te verstrekken waardoor de crisis zich juist versnelt.

‘Financiële stelsel is tot nu toe weerbaar gebleken’

‘Het financiële stelsel is tot nu weerbaar gebleken,’ aldus Klaas Knot. In de inleiding die hij gisteren gaf bij de publicatie van het halfjaarlijkse rapport Overzicht Financiële Stabiliteit, klonk de DNB-president nog behoorlijk positief. Hij schetste de coronacrisis als een totaal ander fenomeen dan de kredietcrisis die in het najaar van 2008 ontstond. ‘Toen begonnen de problemen juist in de financiële sector, dat leidde tot negatieve spillovers naar de economie. Deze crisis komt van buiten.’ Volgens Knot werpen de na de kredietcrisis genomen hervormingen nu hun vruchten af. ‘Banken hebben hierdoor nu een veel betere uitgangspositie waardoor ze beter in staat zijn de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.’

Strop dreigt in vastgoedsector

Het rapport van DNB maakt echter duidelijk dat er van kalm achterover leunen geen sprake kan zijn. Sectoren als cultuur, sport, handel, horeca, vervoer en zakelijke dienstverlening zijn zwaar getroffen. Het totaal uitstaand bedrijfskrediet aan deze sectoren besloeg in het tweede kwartaal 27 procent van de zakelijke kredietportefeuille van banken. Daarnaast kunnen banken ook in de commerciële vastgoedsector tegen een strop aanlopen. De waarde van vastgoed blijft dalen – volgens het CBS zijn bijvoorbeeld de prijzen van winkelpanden in het tweede kwartaal met veertien procent ingezakt – terwijl er een totaal van € 167 miljard aan bedrijfsleningen is verstrekt met vastgoed als onderpand.


Klaas Knot: ‘Faillissementen kunnen gaan oplopen’

Een afwaardering van het onderpand kan banken raken. En zodra de verleende betaalpauzes en de steunmaatregelen van de overheid ophouden, kan het aantal wanbetalingen verder toenemen, stelt DNB. Het IMF en de ECB gaven deze week een vergelijkbare waarschuwing af. ‘Een groot deel van de economische impact (van de coronacrisis, red.) sluimert nog onder de oppervlakte,’ aldus Klaas Knot. ‘We moeten erop voorbereid zijn dat de faillissementen kunnen gaan oplopen.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland