In deze crisistijd moeten advocaten niet meteen naar de faillissementsrechter stappen wanneer hun cliënt daar om vraagt. Ook zouden advocaten moeten afzien van in beslagleggingen. Deze opmerkelijke oproep komt van twee advocaten uit Leeuwarden, Jack Egberts en Oscar van Oorschot. In een brief aan de deken vragen zij aan hun collega’s om hun grondhouding te wijzigen.
Ook advocaten moeten inlevingsvermogen tonen
‘De maatschappelijke behoefte is saamhorigheid, om deze crisis met z’n allen te doorstaan. We moeten samenwerken en mild handelen, met oog en respect voor iedere partij, dus ook de wederpartij.’ Zijn de tijden dat advocaten elkaar voor de rechter te vuur en te zwaard bestrijden voorbij? De coronacrisis lijkt nu zelfs het geharde pleitershart weker te maken. In deze uitzonderlijke economische tijd roepen Jack Egberts en Oscar van Oorschot van het Leeuwarder kantoor De Boer Egberts hun collega’s op tot het tonen van inlevingsvermogen en medeleven.
Aanleiding: een dreigende beslaglegging
Aanleiding voor deze bijzondere stap is een recente zaak waarbij een cliënt van Egberts zich geconfronteerd zag met een beslaglegging. Aanleiding: een huurachterstand van één maand. ‘Die beslaglegging zou rampzalig uitpakken voor mijn cliënt, een ondernemer,’ zegt Egberts. ‘Hij zou zijn kredietfaciliteit bij de bank verliezen: zijn bedrijf zou kapotgaan.’ Tot verbazing van de advocaat bleek het lastig om met de collega van de tegenpartij tot een vergelijk te komen: ‘Per omgaande zekerheid stellen was niet voldoende. De verhuurder eiste directe betaling en een vooruitbetaling van drie maanden huur‘.
‘Kies voor steun en begrip in plaats van de harde hand’
Egberts (49) heeft in zijn loopbaan al honderden faillissementszaken afgewikkeld, zowel in de rol van advocaat als die van curator. Toch knapte er iets bij hem. Samen met zijn kantoorgenoot Oscar van Oorschot (53) besloot hij in de pen te klimmen. Op 20 maart schreef het duo een brief aan mr. Eef van der Wiel, de advocate die sinds begin deze maand is aangetreden als deken van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in het arrondissement Noord-Nederland. Kernboodschap: advocaten, volg het voorbeeld van overheid en banken en kies voor steun en begrip in plaats van de harde hand.
Omslag in grondhouding van advocaten
‘Er moet een omslag komen in de grondhouding van advocaten,’ aldus de brief. ‘Beslaglegging en faillissementsaanvragen moeten worden voorkómen. Als onze beroepsgroep blijft kiezen voor het “juridisch afdwingen” in plaats van voor het bereiken van consensus tussen partijen, dan is onze beroepsgroep medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een zeer negatieve spiraal.’ Egberts en Van Oorschot sloten hun brief af met de oproep aan de advocatuur om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, onder meer omdat beslagleggingen en faillissementsverzoeken ‘zeker nu’ alleen maar verliezers kennen.
Deken ziet geen rol voor zichzelf
De schrijvers hoopten dat de deken hun brief zou verspreiden onder de advocaten van het noordelijke arrondissement. ‘In haar reactie liet deken Van der Wiel wel merken dat ze begrip had voor ons standpunt,’ zegt Egberts. ‘Maar ze schreef ook dat ze in haar rol van toezichthouder geen taak voor zichzelf weggelegd ziet. Jammer. Gelukkig krijgen we ook veel positieve reacties van collega’s. Samen gaan we verder om de boel wakker te schudden zodat we voorkomen dat we voor een paar maanden huurachterstand nodeloze economische schade aanrichten.’