Warenhuisketen Hudson’s Bay die op 31 december 2019 failliet werd verklaard laat een spoor van financiële ellende achter zich. In de drie jaar waarin het bedrijf in Nederland actief was, werd 184 miljoen verlies geleden. Er staat nog een schuld van 86 miljoen euro open, onder meer aan elfhonderd leveranciers. Daarnaast hebben verhuurders nog 280 miljoen euro aan garanties tegoed. Dit blijkt uit het juist gepubliceerde faillissementsverslag van de curatoren.
Verrichtte het Canadese warenhuis geen marktonderzoek?
Tot ver in de toekomst zullen studenten bedrijfskunde hun oren nauwelijks kunnen geloven wanneer zij het verhaal horen over de opkomst en ondergang van Hudson’s Bay. Hoe was het mogelijk dat het Canadese bedrijf in Nederland vijftien grote winkelpanden huurde, deze compleet liet verbouwen, met duizenden artikelen inrichtte en binnen drie jaar honderden miljoenen euro’s verlies leed? Verrichtte het warenhuis dan geen marktonderzoek? Waren er soms geen data beschikbaar over de wensen van de Nederlandse consument? Hebben Nederlanders een hekel aan Canadezen?
Ceo Hudson’s Bay maakte roadtrip door Nederland
Het antwoord op deze vraag vergt natuurlijk nadere studie maar zeker is dat een persoon in dit drama een hoofdrol krijgt. Jerry Storch, voormalig ceo van Hudson’s Bay. In de winter van 2016 toert Storch met een paar collega’s door Nederland. V&D is net failliet gegaan. Op aanraden van een Nederlandse vastgoedadviseur komen ze ‘voelen’ of Nederland en Hudson’s Bay ‘bij elkaar passen’. Na een roadtrip van vier dagen, die hun zwarte Mercedesbusje onder meer naar Amsterdam, Roosendaal en Roermond voert, is de conclusie positief.
Fingerspitzengefühl liet retailrot Hudson’s Bay in de steek
En niet zo’n klein beetje ook. ‘Awesome!’ Een paar maanden later, in mei 2016, schetst Storch in een interview met Bloomberg de oneindige mogelijkheden van de lage landen. De leegstaande V&D-panden die hij heeft kunnen huren, zullen het begin vormen van een keten die tientallen warenhuizen zal omvatten en minstens een miljard aan omzet zal genereren, zo luidt de verwachting. Maar dit keer laat zijn fameuze Fingerspitzengefühl de erkende retailrot volkomen in de steek.
Executieverkoop Hudson’s Bay bracht 22,7 miljoen op
In 2017, het jaar waarin Hudson’s Bay in Nederland begint te draaien, wordt een verlies geboekt van 28,6 miljoen. In 2018 loopt dit bedrag op tot 81,4 miljoen. 2019 is een meevaller: 73,7 miljoen verlies. De executieverkoop van eind vorig jaar bracht 22,7 miljoen op. Het zijn cijfers uit het eerste faillissementsverslag dat curatoren Ernst-Paul Pandelitschka en Stephan van de Kant recentelijk openbaar hebben gemaakt. Duidelijk wordt dat met name de leveranciers moeten boeten voor het ongefundeerde optimisme van Storch & co. Bij elfhonderd leveranciers staat een totaalbedrag van vijftig miljoen euro aan onbetaalde facturen open.
Verhuurders Hudson’s Bay-panden vrezen wanbetaling
Ook de verhuurders van de grote winkelpanden vrezen schade op te lopen. De failliete vennootschap Hudson’s Bay Netherlands bv betaalde hen maandelijks 4,7 miljoen euro. De huur is tot en met deze maand voldaan maar de vraag is of de betalingsmoraal zo hoog blijft. In de doorlopende huurovereenkomsten is wel een garantie opgenomen van het moederbedrijf Hudson’s Bay Company. Het totaal aan afgegeven garanties bedraagt 280 miljoen euro. Toch heeft een verhuurder Hudson’ Bay in Canada al gedagvaard, zo blijkt uit het verslag.
Storch houdt vol: Hudson’s Bay is ‘Dutch market leader’
Jerry Storch maakt de complete vernedering van zijn geesteskind niet meer mee. De ceo stapte al op 1 november 2017 op. Op de site van zijn eigen bedrijf, het adviesbureau Storch Advisors, pronkt Storch nog wel met de retailprestaties die hij in Nederland heeft neergezet. Volledig losgezongen van de realiteit, duidt hij Hudson’s Bay aan als ‘Dutch market leader’.