Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Inspectie: ‘Een ziekenhuisfaillissement zoals Slotervaart mag nooit meer gebeuren’

Door:
Henk Hanssen
  |  27 november 2019
Het heeft maar een haar gescheeld of het faillissement van het Slotervaart had mensenlevens geëist. Dit stelt de Inspectie Gezondheidszorg in een net uitgekomen onderzoeksrapport. Het Amsterdamse ziekenhuis ging in oktober vorig jaar onverwacht failliet. Honderden ernstig zieke patiënten moesten in allerijl worden overgedragen. ‘Hierbij zijn grote risico’s voor de patiëntveiligheid ontstaan,’ aldus de Inspectie.

Faillissement Slotervaart eiste bijna slachtoffers

Chaotisch, risicovol en ronduit onveilig. Met deze niet mis te verstane kwalificaties oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg over de manier waarop het faillissement van het Slotervaartziekenhuis werd afgewikkeld. De Inspectie onderzocht de gevolgen van het faillissement voor de zorg en de patiëntveiligheid. Uit haar rapport ‘Gevolgen faillissement MC Slotervaart vooraf onderschat’ blijkt dat het maar een haar heeft gescheeld of er waren mensen overleden in de nasleep van het bankroet. ‘Er zijn grote risico’s voor patiëntveiligheid ontstaan. Dat dit niet tot meer schade heeft geleid is te danken aan de inzet, deskundigheid en flexibiliteit van betrokken zorgverleners.’

Honderden liggende patiënten Slotervaart halsoverkop overgeplaatst.

 

Het ziekenhuis werd op 25 oktober 2018 onverwacht failliet verklaard. Een paar maanden eerder had bestuursvoorzitter Willem de Boer nog in alle toonaarden ontkend dat de ziekenhuizen van de MC Groep waaronder het Slotervaart in financiële problemen verkeerden. Op woensdag 23 oktober zag het Slotervaartbestuur zich toch genoodzaakt uitstel van betaling aanvragen. Twee dagen later werd het ziekenhuis failliet verklaard. Honderden ‘liggende patiënten’ moesten halsoverkop worden overgeplaatst. Over belangrijke aspecten van de overdracht bestond lang geen duidelijkheid, stelt de Inspectie vast. ‘Hierdoor zijn risico’s voor de continuïteit van individuele patiëntenzorg ontstaan, die hebben geleid tot vertraging en verstoring van zorgprocessen.’


Slotervaart geprivatiseerd

Het Slotervaart was tot 1997 eigendom van de gemeente Amsterdam. Daarna kwam het geprivatiseerde ziekenhuis in handen van verschillende zorgondernemers waaronder de Beverwijkse vastgoedmiljonair Jan Schram en Aysel Erbudak, de flamboyante, door Schram aangestelde directeur, die afgelopen maandag tot vijftien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Sinds 2013 maakte het Slotervaart deel uit van de MC Groep, een clubje door radioloog Loek Winter bijeengebrachte zorgondernemers dat er heilig van overtuigd is dat de gezondheidszorg efficiënter georganiseerd kan worden.

Nog meer onderzoeken

Naar oorzaak en gevolg van het dramatische faillissement van het Slotervaart worden nog meer onderzoeken verricht. Er zijn nog rapporten in aantocht van de curatoren, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, van de Nederlandse Zorgautoriteit dat het bestuur van het ziekenhuis onder de loep neemt en van de onafhankelijke onderzoekscommissie, de commissie Van Manen, die minister Bruins zelf heeft ingesteld. De Inspectie geeft de minister in haar studie ook nog een aantal aanbevelingen mee. De belangrijkste luidt: een ongecontroleerd faillissement zoals dit mag nooit meer voorkomen.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland