De twee jaar geleden failliet verklaarde tennislegende Boris Becker is voorlopig niet uit de problemen. De Britse Insolvency Service oordeelde gisteren dat Becker nog twaalf jaar onder toezicht blijft. Dit betekent dat de man die in zijn carrière 25 miljoen euro bij elkaar sloeg voor elke uitgave hoger dan 500 pond toestemming moet vragen.
Niet opgegeven bezittingen en transacties
Normaal gesproken wordt een ondercuratelestelling in het VK een jaar na het faillissementsvonnis opgeheven. Na een onderzoek van curator Anthony Hannon is besloten hiervan af te wijken. Becker bleek transacties en bezittingen met een gezamenlijke waarde van meer dan 4,5 miljoen pond niet te hebben opgegeven. Op basis van zijn bevindingen adviseerde de curator de curatele met een lange termijn te verlengen ‘om te voorkomen dat Becker zijn schuldeisers verdere schade toebrengt’. De Insolvency Service, een uitvoerend agentschap van de Britse overheid, nam het advies over.
Openstaande schuld bij een Engelse bank
‘Gefailleerden hebben een plicht om volledig met hun curator mee te werken,’ lichtte curator Hannon zijn aanbevelingen toe. ‘Als dit wordt gefrustreerd kan dat gedrag weerspiegeld worden door de duur van de restrictie.’ Boris Becker werd op 21 juni 2017 failliet verklaard door het High Court of Justice in Londen. Reden: een schuld van 2,1 miljoen bij de Engelse private bank Arbuthnot Latham. Tijdens de zitting verklaarde rechter Christine Derret dat ze ‘tot haar spijt’ niet anders kon dan concluderen dat er ‘onvoldoende aanwijzingen’ waren dat de drievoudige Wimbledonkampioen zijn uit 2015 daterende ‘substantiële schuld’ spoedig zou voldoen. Ze voegde eraan toe: ‘We krijgen de indruk van een man die zijn hoofd in het zand steekt’.
Diplomatiek onschendbaar
Becker heeft diverse pogingen ondernomen om aan de gevolgen van het faillissement te ontsnappen. Om beslaglegging van zijn spullen te voorkomen, beweerde hij een jaar geleden opeens dat hij diplomatiek onschendbaar was. Als ‘attaché voor sport en cultuur’ zou hij bij de EU de Centraal Afrikaans Republiek vertegenwoordigen. Dat hij nog nooit in het arme land was geweest, deed niets aan zijn rol af. Enige tijd later kwam er ontnuchterend nieuws uit Bangui, de hoofdstad van Centraal-Afrika. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aldaar meldde dat Beckers functie niet bestond en dat het paspoort waar de tennisheld mee zwaaide vermoedelijk vals was.
Veiling Becker-memorabilia goed voor 757.000 euro
In juli dit jaar bracht Becker een deel van zijn memorabilia naar de veiling. Horloges, rackets, trainingsjacks, shirts, polsbandjes en ook afgetrapte Diadora tennisschoenen waar hij zijn handtekening en ‘Australian jan. ‘96’ op had geschreven. De spullen brachten 757.000 euro op, te weinig om het faillissement af te kunnen wikkelen.