Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen de Griekse ondernemer John K. die miljoenen zou hebben verduisterd bij een failliete melkfabriek uit Kampen. De zeventigjarige zakenman wordt valsheid in geschrifte en faillissementsfraude ten laste gelegd.
Geschiedenis weggepoetst
Op de site van de Zwolse zuivelgigant Ausnutria is de onfortuinlijke geschiedenis zorgvuldig weggepoetst. Aangekomen in het jaar 2010 maakte de tijdlijn even een sprongetje. Dat Lyempf, de Kampense fabriek die een van de pijlers onder Ausnutria vormt, dat jaar werd overgenomen door Gramen Shipping & Trading wordt niet vermeld. Er staat alleen dat het bedrijf dat jaar werd overgenomen door Hypocra dat later op zijn beurt samenvloeide met de multinational Ausnutria. Begin deze week had de officier van justitie in de Zwolse rechtbank juist alle aandacht voor de donkere episode van de melkgigant.
Afgestoten door Nutricia
In het voorjaar van 2010 leidde Lyempf een zieltogend bestaan. Afgestoten door Nutricia en geplaagd door technische perikelen, slaagde het bedrijf er niet in om constant melk van topkwaliteit te leveren. De fabriek kon de melk alleen tegen lagere prijzen op de spotmarkt kwijt. In een onverwachte hoek vond directeur Siep van der Valk echter een investeerder: John K., een reder uit Griekenland. Zijn bedrijf, de Gramen Shipping & Trading, nam de zuivelonderneming uit Kampen over. Een financiële injectie zou Lyempf – opgericht in 1912 – weer in staat stellen melk te leveren die hoorde bij haar reputatie.
Gegarandeerd rendement
Een investering met een gegarandeerd rendement, zo leek het. Als gevolg van een aantal schandalen in Azië was de belangstelling voor Hollandse melkproducten explosief gestegen. Maar in de praktijk bleek K. weinig interesse aan de dag te leggen voor zuivel en aanverwanten. Nadat hij een aanbetaling van vijf ton op de overnamesom van circa zeven miljoen euro deed – het resterende bedrag voor de tachtig procent aandelen die hij kocht zou later volgen, zo verzekerde hij – wendde hij het steven van Lyempf zuidwaarts. Hij besteedde miljoenen aan een project om uit olijven eiwitten te winnen, ging een betalingsverplichting aan met DSM voor de levering van gistconcentraten en investeerde in machines die niet bleken te werken.
Onderzoek curator
Gevolg: er ontstond een kastekort dat op 7 april 2011 tot het faillissement van de onderneming leidde. Uitputtend onderzoek van curator Dignus Meulenberg leidde afgelopen maandag uiteindelijk tot een strafzaak waarin de officier van justitie K. ervan betichtte het bedrijf voor twaalf miljoen euro te hebben leeggezogen. Tot verrassing van velen verscheen de Griek een paar minuten voor aanvang zelf in de rechtszaal waar hij de aantijgingen stellig ontkende. Na zijn aanhouding in 2016 in Athene moest hij direct naar een ziekenhuis worden overgebracht. De rechtbank doet op 30 september uitspraak.