Roto Smeets, Nederlands grootste drukkerij, heeft faillissement aangevraagd. Bij de drukker van onder meer de Ikea-catalogus, Linda, Elsevier en Donald Duck werken circa achthonderd mensen. Volgens de FNV is de kans groot dat zij deze week geen salaris meer ontvangen. Het bedrijf telt vestigingen in Deventer, Weert en Doetinchem.
Acute financiële nood
Circle Group Media (CGM), het moederbedrijf van Roto Smeets, vroeg een paar dagen geleden al surseance van betaling aan. Het uitstel was bedoeld om de mogelijkheden voor een reorganisatie in kaart te brengen. De financiële nood bleek echter zo acuut dat de tijd ontbrak om een herstructureringsplan te smeden. Naar verluidt waren de banken niet bereid om deze maand de salarissen voor de medewerkers voor te financieren. Daarop zag CGM zich genoodzaakt zelf het faillissement aan te vragen.
Dramatische verslechtering van de markt
In een persverklaring wijst Joost de Haas, executive director van CMG en ceo van de Roto Smeets Group, op de ‘dramatische verslechtering’ die de markt in 2018 parten speelde. Terwijl de oplagevolumes krompen, liepen de papierprijzen met tien tot twintig procent op. Daarnaast zouden de eisen van de Wet Werk en Zekerheid het de directie onmogelijk hebben gemaakt om ferm in te kunnen grijpen. De Haas stelt dat het faillissement met ‘andere, flexibele wetgeving voorkomen had kunnen worden’. Volgens de directeur werkt de wet ‘contraproductief’ en zijn de transitievergoedingen tot drie keer hoger dan voorheen.
Staatsieportretten en Libelle
In vrijwel elk Nederlands huishouden liggen magazines, catalogi en folders die vervaardigd zijn op de drukpersen van Roto Smeets. Het bedrijf is huisdrukker van onder meer de Veronica-gids, Libelle, Margriet en Elle maar tekende ook voor het drukken van staatsieportretten, kunstreproducties, de Grote Spectrum Encyclopedie en de internationale edities van de Amerikaanse tijdschriften Time en Life. Roto Smeets kent een historie die teruggaat tot ver in de vorige eeuw. In 1828 begon Matthias Smeets met zijn vrouw Johanna in Weert een klein drukkerijtje waar bidprentjes en almanakken werden geproduceerd. Na de dood van Mathias zetten de weduwe samen met haar zoon de onderneming voort.
Bidprentjes en almanakken
Na een overname door de VNU in 1968 groeide het bedrijf uit tot een toonaangevende drukkerij die in 1980 het predicaat Koninklijke verwierf. In 1993 fuseerde Smeets met een koninklijke concurrent, De Boer Boekhoven uit Utrecht. Na een volgende periode van samenvoegingen en consolidaties maakt Roto Smeets sinds 2017 deel uit van CMG. Ook Senefelder Misset, een bekende drukker uit Doetinchem, valt onder Roto Smeets. In de Achterhoek is het nieuws over de faillissementsaanvraag hard aangekomen. Veel personeelsleden werken al tientallen jaren bij het bedrijf.
Steun uit onverwachte hoek
Samen met een curator zal Joost de Haas de komende weken de mogelijkheden voor een doorstart onderzoeken. De ceo krijgt daarbij steun uit onverwachte hoek. Papier is nog lang niet dood, zo stellen 130 Europese wetenschappers die samenwerken in de onderzoeksgroep E-Read. Een uitputtende vergelijking tussen beeldscherm en papier maakt duidelijk dat teksten via papier veel beter worden begrepen en onthouden. In een recente verklaring noemt de door de EU ondersteunde onderzoeksgroep het lezen van lange teksten ‘van onschatbare waarde voor cognitieve prestaties’. De wetenschappers doen een dringende aanbeveling om lezen vanaf papier te blijven stimuleren en faciliteren.