Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Invallen in Tiel en Geldermalsen wegens faillissementsfraude

Door:
Henk Hanssen
  |  12 december 2018
In een grote gecoördineerde actie waarbij onder meer de FIOD, de politie en de douane waren betrokken, zijn gisteren in Tiel en Geldermalsen twee mannen en een vrouw gearresteerd. Het drietal wordt ervan verdacht het faillissement van een recyclingbedrijf te hebben gebruikt voor eigen gewin. Bij de arrestatie werden twee vuurwapens aangetroffen.

Verdacht luchtje

Al jaren wordt er luid geroepen dat faillissementsfraudeurs in Nederland geen strobreed in de weg wordt gelegd. Curatoren zouden te weinig financiële middelen hebben om hun signalerende taken uit te kunnen oefenen, de opsporingscapaciteit van de FIOD zou onvoldoende zijn, de rechter-commissaris zou er geen prioriteit aan geven. Aan een derde van alle faillissementen hangt een verdacht luchtje, concludeerde het CBS al eerder. Schuldeisers zouden jaarlijks een miljard euro mislopen. Ondanks de sterk herziene wetgeving die een integrale aanpak mogelijk maakt zouden fraudeurs consequent vrijuit gaan.

Schoolvoorbeeld van faillissementsfraude 

Justitie en andere bij fraude-opsporing betrokken partijen zijn daarom verheugd eindelijk eens goed nieuws te kunnen melden. Gisteren werden in Tiel en Geldermalsen twee mannen en een vrouw gearresteerd op verdenking van wat een schoolvoorbeeld van faillissementsfraude lijkt te zijn. De zaak draait om Recycling De Betuwe, een bedrijf uit Tiel dat zich bezighield met de handel in oude metalen en het demonteren en slopen van auto’s. Op 16 november 2017 verklaarde de rechtbank in Zutphen het bedrijf failliet. Curator Julien van Emstede werd aangesteld om het bankroet af te wikkelen.

Miljoenenschuld

Van Emstede stelde vast dat de onderneming forse schulden had achtergelaten. Blijkens zijn verslag waren de vorderingen van de Belastingdienst opgelopen tot € 191.791 en hadden andere schuldeisers nog ruim tweeëneenhalf miljoen euro tegoed waaronder een bijna anderhalf miljoen groot krediet van de huisbankier. Van Emstede ontdekte verder dat de onderneming een paar maanden voor het faillissement van eigenaar was verwisseld. Op 20 juli 2017 maakte de 53-jarige Leo J. uit Tiel, tot dan toe via zijn vennootschap Leo Holding de enige aandeelhouder, plaats voor de 30-jarige Maikel B. uit Geldermalsen.

Stroman

Bij Van Emstede rees het vermoeden dat er geenszins sprake was van een normale bedrijfsovername. ‘Die schulden kunnen niet in een paar maanden zijn gemaakt,’ zei de curator tegen De Gelderlander. ‘Die nieuwe eigenaar lijkt een soort stroman. Wie neemt nu de aandelen van een bedrijf over dat zoveel schulden heeft?’ Directeur B. bleek echter weinig mededeelzaam over zijn beweegredenen. Ook nadat hij een dag in verzekerde bewaring was gesteld (de zogeheten ‘faillissementsgijzeling’) bleef hij weigeren aan zijn informatieplicht te voldoen.

Vuurwapens

Precies zoals met de herijking van de faillissementswet is beoogd, besloot Van Emstede daarop melding te maken van mogelijke faillissementsfraude. De exacte achtergrond van de activiteiten is nog niet bekend. Naar verluidt zou kort voor het faillissement 850.000 euro van de bedrijfsrekening naar een privérekening zijn overgeboekt. Bij het doorzoeken van twee woningen en twee bedrijfspanden werden ook twee vuurwapens aangetroffen. Voertuigen, horloges, sieraden en stamboekpaarden zijn in beslag genomen.

 


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland