Het ziet er naar uit de dagen van Donald Trump als president geteld zijn. Nog een paar onthullingen erbij en er zal zich in het Congres een meerderheid aftekenen voor een afzettingsprocedure. Voor The Donald is er niets aan de hand. Hij kan zich weer om zijn onroerend goed bekommeren én hij kan zijn loopbaan een nieuwe wending geven – als deurwaarder.
Streng debiteurenbeheer
Wie had dat ooit gedacht. Jarenlang heb ik ter voorkoming van het faillissement steevast gepleit voor streng debiteurenbeheer en van wie krijg ik een steun in de rug? Van de meest besproken politicus in de wereld: Donald Trump. Tijdens zijn verkiezingscampagne verklaarde hij al dat hij de VS wilde leiden als een goede ondernemer. De landen die tezamen de NAVO vormen, weten inmiddels hoe Trump dit begrip definieert.
Twee procent van het BBP
Al jaren geleden werd afgesproken dat de aangesloten NAVO-landen tenminste twee procent van hun Bruto Binnenlands Product aan Defensie besteden. Volgens het Britse International Institute for Strategic Studies zijn er maar twee lidstaten die zich aan deze norm houden: Griekenland, vanwege de conflictueuze relatie met Turkije; en Estland, vanwege de angst voor Russische agitatie. De rest ondertekende die overeenkomst en stak vervolgens een middelvinger op naar de VS: betaal het maar lekker zelf. Bang als ook presidenten van de VS kunnen zijn, lieten Trumps voorgangers het bij een incidenteel kattenbelletje. Mede door die lankmoedige houding – Washington betaalt zeventig procent van het NAVO-budget, zo’n zeshonderd miljard dollar – zucht Amerika onder een gigantische staatsschuld van circa twintigduizend miljard dollar. Ter vergelijking, de Nederlandse staatsschuld ligt op € 434 miljard.
Flauwekul
Die schuld verhogen om de last van de Amerikanen een beetje draaglijker te maken? Nee, dat vindt Den Haag flauwekul. We zitten nu op 1,16 procent van het BBP, dit bedrag zal de komende jaren wellicht nog wat gaan stijgen en dan is het mooi genoeg. Er kunnen twee redenen zijn voor onze regering om niet méér te willen betalen: 1. We denken dat we veilig genoeg zijn. 2. We bezuinigen graag op kosten van de VS. Het merkwaardige is dat de wanbetalers woedend zijn op Trump, enkel omdat hij hen herinnert aan de vigerende financiële afspraken. In het gedrag van deze NAVO-landen herken ik het doen en laten van ondernemers. Ook zij hebben de neiging dagelijks te klagen over het slechte betalingsgedrag van hun leveranciers en dat terwijl zij zelf ook langdurig treuzelen alvorens hun rekeningen te voldoen. Let wel, een kwart van alle faillissementen in de EU is het gevolg van debiteuren die hun verplichtingen niet of veel te laat nakomen.
NAVO achterhaald
Zo mogelijk nog bozer worden de lidstaten wanneer Trump de NAVO als achterhaald kwalificeert of wanneer hij, zoals laatst in Brussel, weigert de eeuwigdurende bijstand van het Amerikaanse leger te beloven. In de ogen van de president is de NAVO een allesbehalve vitale verdedigingsorganisatie, ja, ze zou zelfs het bankroet nabij zijn. Mocht het ooit zover komen, dan zal een faillissementscurator gaan onderzoeken of er sprake is geweest van oplichting, verwijtbaar gedrag en andere soorten van faillissementsfraude. Zonder twijfel zal de curator uitkomen bij de wanbetalende landen die door op Defensie te bezuinigingen hun staatsschuld in toom hielden of verminderden.
Oplichting
Of het nu particulieren, ondernemers of overheden zijn, het principe blijft gelijk: wie bezuinigt door niet te betalen maakt zich schuldig aan verwijtbaat gedrag, een milde variant van oplichting. Dat overheden slecht betalende afnemers zijn, is overigens al jarenlang een bron van zorg en ergernis. Met termijnen die vaak de zestig dagen overschrijden behoren overheden, zowel in Nederland als in vele andere landen, tot de langzaamste betalers. Gelukkig wordt er in dit land inmiddels iets sneller betaald dan gedurende de crisisperiode, al blijft de wettelijke norm van dertig dagen nog buiten bereik. Het gemiddelde ligt nu op 42 dagen.
Incassobureau Trump
Vermoedelijk zal zijn legacy straks te weinig omvattend zijn om de bouw van een presidentiële bibliotheek te rechtvaardigen. Een A-viertje met zijn meest opvallende tweets is genoeg. Wat Europa betreft volstaat slechts één woord: pay. Toch kunnen we Trump straks dankbaar zijn voor zijn bescheiden erfenis. Hij heeft de NAVO-premiers laten trillen op hun stoel omdat zij op hun donder hebben gekregen van Incassobureau Trump, een daad waarmee hij het belang van tijdig betalen als weinig anderen heeft onderstreept.
Robert Jan Blom