De kogel is door de kerk. Na maandenlange voorbereiding heeft FNV vandaag een dagvaarding ingediend tegen het kinderopvangbedrijf Smallsteps. De vakbond stelt dat het faillissement van Estro, de voorganger van Smallsteps, moedwillig is voorgekookt om personeel te lozen en filialen te kunnen sluiten.
Kunststukje
Jean-Pierre Bienfait, voormalig bestuursvoorzitter van Estro en curator Wouter Jongepier kunnen hun borst nat maken. Het imiddels beruchte kunststukje dat zij uithaalden zal door de rechter worden getoetst. De FNV meent dat er geen sprake is geweest van een bankroet maar van ‘Overgang van Onderneming’ en dat Smallsteps hier naar dient te handelen. Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag - met 251 filialen en 2.600 werknemers - een doorstart onder de naam Smallsteps. 130 andere locaties werden niet overgenomen en duizend werknemers verloren hun baan. Een aantal bestuurs- en directieleden van Estro, waaronder ceo Bienfait, ging wel mee naar Smallsteps. Na commotie over de bonus die hij zichzelf toeschoof, trok Bienfait zich later terug.
Meldpunt
De FNV opende een meldpunt voor werknemers en andere gedupeerden van het flitsfaillissement waar honderden reacties op binnen zijn gekomen. Een deel hiervan is gebruikt voor het onderzoek dat tot de dagvaarding heeft geleid. Uit de analyse blijkt dat de faillissementsprocedure als dekmantel is gebruikt om een tot in de puntjes geregisseerde overname te bewerkstelligen. ‘Het faillissement was slechts een middel en niet het doel,’ stelt de vakbond. De FNV eist dat alle werknemers die in dienst waren op de door Smallsteps overgenomen locaties, alsnog overgenomen worden met behoud van alle rechten.
Maandenlange voorbereiding
‘We hebben met veel werknemers gesproken over de gang van zaken in de maanden die vooraf gingen aan het faillissement,’ aldus advocaten José Klerks en Ayse Simsek van FNV. ‘En ook met ouders en kinderopvangorganisaties die één of meerdere locaties van Estro wilden overnemen.’ Uit de gesprekken blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren om een overname voor te bereiden om zo van hun schulden af te komen. ‘Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en ‘onderhandelden’ alleen met zichzelf.’ Naast personeel en ouders ondervindt ook de kinderopvangbranche forse nadelen van de handelwijze van Estro omdat er oneerlijke concurrentie is ontstaan. Door de betwistte overnameconstructie kon Smallsteps verder zonder huurachterstand.
Overgang van Onderneming
Volgens het Burgerlijk Wetboek is er sprake van Overgang van Onderneming indien de overgang plaatsvindt ten gevolge van een overeenkomst, fusie of splitsing en de onderneming een economische eenheid is die haar identiteit behoudt. Uit het faillissementsverslag blijkt dat Estro en Smallsteps een activaovereenkomst hebben gesloten voor 251 goed draaiende locaties (economische eenheden) die met dezelfde kinderen en activiteiten bleven bestaan.