De Nederlandse groothandel en handelsbemiddeling zagen hun omzet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw krimpen, ditmaal met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee zet de negatieve trend zich voort: het is inmiddels het achtste kwartaal op rij waarin sprake is van een omzetdaling. De cijfers, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), tonen een structurele verzwakking van de sector na de piekjaren van 2022.
Omzetverschillen scherp zichtbaar tussen sectoren
Vooral de groothandel in landbouwproducten (-9,4 procent) en de zogeheten ‘overige gespecialiseerde groothandel’, waar onder andere olieproducten en grondstoffen onder vallen (-6,8 procent), hadden het zwaar. Toch waren er ook lichtpuntjes: zo nam de omzet toe bij de groothandel in voedingsmiddelen (+4,9 procent), industriemachines en ICT-apparatuur (+1,1 procent). Ook de non-foodsector liet een bescheiden plus zien.
Een blik op de historische cijfers benadrukt de neerwaartse lijn. Waar in 2022 nog recordgroei werd genoteerd – met kwartaalstijgingen van ruim 20 procent – sloeg het tij vanaf begin 2023 om. In het eerste kwartaal van 2023 groeide de omzet nog met 6,6 procent, maar daarna volgden alleen nog negatieve cijfers. Vanaf het tweede kwartaal van dat jaar is er onafgebroken sprake van krimp, met als dieptepunt -7,7 procent in het derde kwartaal van 2023.
Minder faillissementen, maar onzekerheid blijft
Ondanks de omzetdruk blijft een golf van faillissementen vooralsnog uit. In het eerste kwartaal van 2025 werden 90 bedrijven binnen de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dat zijn er tien minder dan in het laatste kwartaal van 2024, toen het aantal op 100 lag. Ook vergeleken met het eerste kwartaal van 2024, toen 92 faillissementen werden geregistreerd, is sprake van een lichte afname.
Toch is het niveau historisch gezien hoog. Tussen 2022 en 2023 kende de sector een duidelijke stijging in het aantal faillissementen, van 40 in het eerste kwartaal van 2022 naar 80 in het tweede en derde kwartaal van 2023. De recente daling biedt voorzichtige verlichting, maar komt niet voort uit een structureel herstel in de sector.
Vertrouwen ondernemers op dieptepunt
Het ondernemersvertrouwen binnen de groothandel is verder afgenomen. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2025 stond de vertrouwensindex op -12, een daling van negen punten ten opzichte van het kwartaal ervoor. Daarmee bereikt het vertrouwen het laagste niveau sinds eind 2022. Ter vergelijking: het gemiddelde ondernemersvertrouwen in Nederland lag op -7,5. Groothandelaars zijn dus pessimistischer dan hun collega’s in andere sectoren.
Personeelstekort blijft knelpunt
Een tekort aan arbeidskrachten blijft de grootste belemmering voor ondernemers in de groothandel. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2025 gaf 28,8 procent van de ondernemers aan dat personeelstekort hun bedrijfsvoering hindert – een toename ten opzichte van het kwartaal ervoor. Onvoldoende vraag wordt door 26 procent genoemd als belangrijkste knelpunt, terwijl slechts 9,4 procent wijst op een tekort aan productiemiddelen. Opmerkelijk is dat ruim 31 procent van de ondernemers geen belemmeringen ervaart.