Sanitairspecialist Douche Concurrent, die vorige maand failliet ging, heeft vorig jaar bijna 3 miljoen euro verlies geleden, zo blijkt uit het faillissementsverslag van de curator. In 2021 eindigde het bedrijf ruim 1,5 miljoen euro in het rood. Douche Concurrent begon in 2009 als webshop en breidde later uit met showrooms in Schiedam en Beverwijk, van respectievelijk 1.000 en 1.500 vierkante meter. Een doorstart zit er volgens de curator niet in. De voorraden van Douche Concurrent worden geveild.
Marges onder druk
Het bedrijf heeft verschillende oorzaken voor het faillissement aangegeven. Zo investeerde Douche Concurrent eind 2019 ongeveer 800.000 euro in de showroom in Beverwijk, maar werd al snel geconfronteerd met sluiting tijdens de coronacrisis. Dit heeft geleid tot een forse daling in de omzet. Daarnaast kwamen de marges onder druk te staan door de fors gestegen containerprijzen. Ook zijn containers met goederen verloren gegaan toen containerschip Ever Given in het Suezkanaal vastliep.
Verandering in koopgedrag
Douche Concurrent heeft ook te maken gehad met een verandering in het koopgedrag van klanten door de energiecrisis. Klanten kiezen nu vaker voor vervanging van onderdelen in plaats van het vernieuwen van hele badkamers. Dit heeft geleid tot een verdere daling in de omzet.
Het bedrijf had tevens te maken met een belastingschuld van ruim 2 miljoen euro, waarvoor het geen uitstel zou hebben gekregen. Dit heeft bijgedragen aan het faillissement van Douche Concurrent.
Klanten weinig kans op teruggave
Circa 300 consumenten hebben zich bij de curator gemeld in de hoop hun aanbetaling terug te krijgen. De kans hierop is echter klein, aangezien de fiscus en banken voorrang hebben. "De concurrente crediteuren zullen waarschijnlijk niets ontvangen", aldus curator Pim Nuiten tegenover RetailTrends. Via de Stichting Garantieregelingen CBW zouden klanten hun aanbetaling kunnen terugkrijgen, maar deze regeling geldt niet voor de webshop waar de meeste bestellingen zijn gedaan.