Actuele informatie over faillissementen en surseances

Donkere wolken boven vuurwerkbranche

Door:
Henk Hanssen
  |  30 december 2014
Ze zijn natuurlijk wel wat gewend, de importeurs en handelaren in vuurwerk, maar toch ziet hun toekomst er somberder uit dan ooit. Uit een opiniepeiling die I&O Research de afgelopen dagen onder zesduizend Nederlanders hield, blijkt onomstotelijk dat het draagvlak voor het afsteken van vuurwerk scherp is gedaald.

56 procent tegen vuurwerk afsteken

Juist omdat het bericht verschijnt tijdens die paar dagen waarin zij hun hele jaaromzet bij elkaar moeten zien te verdienen, zal het als een donderslag inslaan bij de vuurwerkhandelaren. Ruim de helft van Nederland (56 procent) vindt dat vuurwerk afsteken voor particulieren moet worden verboden. Een op de zeven Nederlanders (14 procent) is het hier niet mee eens: zij vormen de groep die zelf vuurwerk afsteekt. Deze vuurwerkafstekers beschikken over een ruime aanhang: dertig procent van de bevolking laat zelf geen lontjes ontvlammen maar is tegenstander van een verbod. De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van het bureau I&O Research uit Nieuwegein dat in de afgelopen dagen de mening van 5865 Nederlanders van achttien jaar en ouder peilde.

Vaandeldrager van verzet tegen vuurwerk

De resultaten van de enquête zijn een opsteker voor Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum die dit jaar uitgroeide tot vaandeldrager van het verzet tegen het afsteken van vuurwerk. Na een incident van een jaar geleden was de maat vol voor hem. Om vijf over twaalf, op 1 januari 2014, gooide een 23-jarige Hilversummer vanaf een balkon aan de Koninginneweg een paar brandende kanonslagen naar beneden. Het vuurwerk belandde in een groepje mensen dat elkaar voor de deur van popconcertzaal De Vorstin geluk stond te wensen. De ontploffingen leidden bij zeven omstanders tot brandwondjes en bovendien – door de intense drukgolf - tot ernstige en blijvende gehoorschade. De slachtoffers, waaronder geluidstechnici die voor hun werk van hun gehoor afhankelijk waren, deden aangifte van mishandeling.


Vuurwerkbom

Broertjes wilde een streep trekken. Hilversum mag qua omvang een bescheiden stad zijn, wat betreft vuurwerkoverlast blaast de gemeente een stevige deun mee. Een paar jaar geleden, in 2012, vlogen de ruiten van hotel-theater Gooiland eruit nadat er voor de entree een vuurwerkbom explodeerde. In het theater was juist een nieuwjaarsfeest aan de gang. De ontreddering onder het publiek was zo groot dat de burgemeester zijn glas champagne liet staan en zich persoonlijk op de hoogte moest komen stellen. Ook het vreugdevuur op de Hondenbrug, een brug over een park in Hilversum waar klokslag twaalf uur traditiegetrouw kerstbomen in de hens vliegen, is hem al jaren een doorn in het oog. In 2011 steeg de temperatuur van de fik zodanig dat het smeltende asfalt een krater in de weg veroorzaakte.

Vuurwerkverbod

Dit vreugdevuur heeft Broertjes inmiddels verboden maar hij wilde verder gaan. In april kondigde hij aan voor het centrum van de stad een vuurwerkverbod in te stellen. Hilversum zou daarmee de eerste gemeente met een vuurwerkvrije zone worden. ‘Ik ben niet tegen vuurwerk, het gaat mij puur om de overlast en de schadelijke gevolgen,’ motiveerde Broertjes zijn besluit. Vuurwerkliefhebbers konden toch aan hun trekken komen tijdens een speciale vuurwerkshow waarvoor de gemeente professionals zou inschakelen. Een paar weken geleden haalde de rechter een streep door de maatregel van de Hilversumse burgemeester. Hij verloor een door een plaatselijke vuurwerkhandelaar aangespannen kort geding op formele gronden: de algemene plaatselijke verordening waar Broertjes zich van bediende, was volgens de rechter niet het geëigende middel voor een vuurwerkverbod. ‘Teleurstellend,’ reageerde de burgemeester maar met de recente onderzoekscijfers in de hand zal hij in 2015 ongetwijfeld zijn strijd voortzetten. Hij heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) aan zijn zijde.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland