Zien we binnenkort opnieuw mensen met pakken wc-papier de supermarkt uitlopen? Raken de schappen met keukenpapier straks leeg? Makers van toilet- en keukenpapier worstelen met de hoge gasprijs die inmiddels de helft van de kostprijs bepaalt. De grootste toiletpapierfabrikant van Duitsland kondigde onlangs al zijn faillissement aan. De vraag is wie volgt.
Gaskosten bepalen nu de helft van prijs wc-papier
Als je rustig in het kleinste kamertje zit, sta je er niet bij zo gauw stil. Maar aan die rol waar je gedachteloos een rukje aan geeft, ligt een complex en vooral energie-intensief fabricageproces ten grondslag. Wc-papier wordt gemaakt van resthout (zoals zaagsel) en oudpapiervezels waar met water en chemicaliën een grote pulpmassa van wordt gemaakt. Om het water er weer uit te krijgen, wordt de pulp in een papiermachine verhit tot 350 graden. Met behulp van gas. Tot voor kort maakte gas tien tot vijftien procent van de kosten uit. Inmiddels is het gasaandeel in de prijs opgelopen tot vijftig procent.
Grootste toiletpapierfabrikant van Duitsland failliet
Begin september eiste deze situatie een slachtoffer dat onaantastbaar werd geacht. Hakle, de grootste toiletpapierfabrikant van Duitsland, ging failliet. Voor onze oosterburen kwam dit bankroet als een schok. ‘Mijn oma zat al met Hakle op het toilet,’ meldde een Berlijnse vrouw. Hakle was de eerste en grootste toiletpapierfabrikant van het land. De onderneming uit Düsseldorf, waar 225 mensen werkten, werd in 1928 opgericht door Hans Klenk. Met de eerste letters van zijn voor-en achternaam wist hij een alom bekend merk te vestigen. Concurrentie en prijsdruk vanuit de supermarkten maakten het voor Hakle onmogelijk om de gestegen gaskosten volledig in de consumentenprijs te verwerken.
Sector vreest voor tekorten wc-papier
In de sector wordt nu gevreesd dat er op termijn tekorten kunnen ontstaan. Door het faillissement van Hakle zal het aanbod aan toiletpapier teruglopen. Daarnaast speelt mee dat ook de capaciteit van de overgebleven fabrikanten krimpt. Zij stellen hun machines zuiniger af zodat er minder gas wordt verbruikt; sommigen zetten de machines gedurende een week of tien dagen per maand zelfs helemaal uit. ‘We hebben geen belang bij paniek, want dan beland je in hamstertoestanden,’ aldus een sectorspecialist in het Vlaamse zakenblad De Tijd. ‘Maar als iedereen zijn machines stillegt, sluit ik niet uit dat in bepaalde periodes in sommige regio’s tekorten ontstaan.’