Wat krijg je wanneer je de meest uitdagende investering van dit moment, cryptomunten, combineert met ’s werelds meest degelijke belegging, vastgoed? Het Amsterdamse bedrijfje Fundum Capital zag in dit zogenaamde cryptovastgoed een miljoenenbusiness. De firma beloofde beleggers gouden bergen maar blijkt anderhalf jaar na de start al failliet te zijn.
Fundum beloofde vastgoed om te zetten in cryptomunten
‘Fundum moet de gifbeker ad fundum leegdrinken.’ De cynische grapjes liggen voor het oprapen na het pijnlijke bankroet van Fundum Capital. Nog geen anderhalf jaar geleden presenteerde de onderneming zich onder de titel ‘Investing Reinvented’ met een flitsend filmpje dat beloofde de ‘heetste’ met de ‘meest veilige’ belegging te combineren. ‘Fundum Capital heeft een systeem ontwikkeld waarmee vastgoedbeleggingen uit de echte wereld in cryptomunten kunnen worden omgezet.’
Stable Coin moest vastgoedinvesteringen toegankelijker maken
Met behulp van een door Fundum ontwikkeld token werd de waarde van vastgoed uitgedrukt in een eigen cryptomunt, FND Stable Coin. Alleen vastgoed dat hypotheekvrij was en huurinkomsten genereerde kwam voor deze conversie in aanmerking. Kopers van de munt kregen het recht op een bepaald percentage van de huurinkomsten. De waarde van één Stable Coin werd gelijkgesteld aan honderd euro. Investeren in vastgoed werd daarmee voor veel meer mensen mogelijk, beloofde Fundum.
Fundum Capital blijkt opeens failliet te zijn
Het bedrijf zei in allerlei soorten vastgoed te investeren. Supermarkten, kantoren en fabrieken maar ook appartementen en hospitality-vastgoed zoals restaurants, cafés en golfbanen. Maar gisteren berichtte RTL Nieuws opeens dat het over en uit was met de plannen van Fundum. Het bedrijf van directeur Willem Wolffgramm blijkt op 6 september failliet te zijn verklaard. Over de oorzaak van het faillissement en de vraag of er beleggers gedupeerd zijn, kan de net benoemde curator Daphne Beunk nog geen mededelingen doen.