Revaliderende patiënten, hulpbehoevende senioren en mensen met een aangeboren hersenafwijking en dementie verkeren in onzekerheid door het faillissement van de Ontzorgd Wonen Groep. Dit commerciële bedrijf exploiteert vier centra in Oss, Roermond, Wassenaar en Heino. Er werken 180 medewerkers. Nadat de rechter op 10 november een verzoek om schuldsanering afwees, is het zorgbedrijf afgelopen maandag failliet verklaard. De curator probeert continuïteit van de zorg te waarborgen.
Ontzorgd Wonen bezorgt bewoners juist kopzorgen
Op de website van Ontzorgd Wonen wordt geïnteresseerden nog altijd een zorgeloos plaatje voorgeschoteld. Kunt u na een ziekenhuisingreep even niet meer thuis wonen? Bent u een hulpbehoevende oudere en zoekt u een eigen appartement omringd door lichte tot intensieve zorg? ‘Wij helpen u graag verder.’ De ironie is wreed: de werkelijkheid is dat Ontzorgd Wonen zijn bewoners juist fikse kopzorgen bezorgt.
Ontzorgd Wonen verslikte zich in eigen groeiambities
Het bedrijf, eigendom van de Blueprint Group uit Nieuwegein, bestiert vier locaties: een villa in de bossen bij Wassenaar, een woonzorg- en revalidatiecentrum in Heino, ‘luxe appartementen’ in Oss en een ‘residentie’ bij de binnenstad van Roermond. Een paar jaar geleden exploiteerde Ontzorgd Wonen nog meer dan twintig locaties. De onderneming verslikte zich echter in zijn eigen groeiambities. Op sommige centra ontstond onrust. De Inspectie Gezondheidszorg stelde verscherpt toezicht in.
Ontzorgd Wonen: belastingschuld van ruim 5 miljoen
Ook de coronacrisis speelde Ontzorgd Wonen parten. Afblazen en uitstellen van operaties leidde tot een afname van de vraag naar herstelzorg. Drie weken geleden, tijdens de behandeling van het verzoek om een schuldsanering, werd duidelijk dat de vennootschappen achter Ontzorgd Wonen met enorme schuldenlasten kampen. Alleen al aan vennootschapsbelasting is ruim vijf miljoen euro verschuldigd. De fiscus kreeg het aanbod om 93 procent van deze vordering weg te gummen in ruil voor betaling van 6,93 procent van de vordering.
Ontzorgd Wonen wilde 1 procent van 50 miljoen terugbetalen
Bij andere schuldeisers staat Ontzorgd Wonen voor een nog veel groter bedrag in het krijt: ruim vijftig miljoen euro. Ook aan deze crediteuren, waaronder energiebedrijf Eneco, zorgverzekeraar CZ en CS Factoring, werd een ‘royaal’ aanbod gedaan. De ondernemers achter Ontzorgd Wonen waren bereid de concurrente schuldeisers welgeteld 1,02 procent van hun schulden terug te betalen op voorwaarde dat ze een streep zetten door de resterende 99 procent.
Bewoners Ontzorgd Wonen: tijdelijke regeling getroffen
De schuldeisers verzochten de rechter om de voorstellen van Ontzorgd Wonen resoluut af te wijzen. De rechtbank Midden-Nederland had weinig tijd nodig om dit verzoek te honoreren. De bewoners verkeren sindsdien in onzekerheid, al hoeven ze nog niet bang te zijn dat de verhuiswagen elk moment de hoek om kan komen. Curator Victor Kruit van HautLegal is erin geslaagd een regeling te treffen waardoor de continuïteit van de zorg voorlopig kan worden gegarandeerd.