Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Herstructurering redt Wagamama van faillissement

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  27 maart 2023
Wagamama, de Japanse restaurantketen met tien vestigingen in Nederland en België, heeft na een periode van financiële problemen een akkoord bereikt met 150 schuldeisers en is gered van faillissement.

De herstructurering van de schulden heeft ervoor gezorgd dat alle banen behouden blijven en de werkgelegenheid volledig behouden blijft. Het bedrijf heeft zijn financiële verplichtingen kunnen nakomen en de omzet in de restaurants is gestegen. In dit artikel lees je meer over de financiële problemen waar Wagamama mee te maken had en hoe het bedrijf erin is geslaagd om zichzelf te herstructureren.

Financiële problemen door coronalockdowns en te hoge schulden

Wagamama heeft, net als vele andere bedrijven, last gehad van de coronalockdowns. Gedurende 13 maanden waren de restaurants gesloten, wat leidde tot een aanzienlijk verlies aan omzet. Daarnaast had het bedrijf te maken met te hoge schulden, die opliepen tot zo'n 12 miljoen euro. Hoewel de overheid steunmaatregelen en uitstel van belastingen verleende, bleek dit onvoldoende te zijn om de financiële problemen van het bedrijf op te lossen.

Herstructurering van de schulden

Toen de schulden voor Wagamama te hoog werden, besloot het bedrijf gebruik te maken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (Whoa). Deze wet biedt bedrijven met bedrijfsactiviteiten die failliet dreigen te gaan de mogelijkheid om een akkoord te sluiten met hun schuldeisers. Hierdoor kan het bedrijf zichzelf herstructureren en faillissement voorkomen. De tien vestigingen van Wagamama in Nederland en België bleven open tijdens de WHOA-procedure.

Het akkoord met de schuldeisers

Het was een zeer complex proces voor Wagamama om de herstructurering van de schulden te bewerkstelligen, aangezien het bedrijf uit tien bv's bestaat die elk hun eigen Whoa-akkoord moesten bereiken met de schuldeisers. Uiteindelijk is het de restaurantketen gelukt om zonder tussenkomst van de rechter afspraken te maken met ongeveer 150 schuldeisers. Aandeelhouders hebben de schuldeisers deels vergoed en alle schuldeisers zijn akkoord gegaan met de herstructurering van de schulden. Dit was een belangrijke eis om de werkgelegenheid volledig te behouden.

 

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 9 juni 2023 Van de redactie | vrijdag 9 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 8 juni 2023 Van de redactie | donderdag 8 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 7 juni 2023 Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
Meer faillissementen in mei; horeca spant de kroon Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
IoT service provider Hiber krijgt voorlopige surseance dutchitchannel.nl | woensdag 7 juni 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland