Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Economen ING: aantal faillissementen stijgt in 2021 met 200 procent

Von:
Henk Hanssen
  |  1 Juli 2020
Het Economische Bureau van ING gaat er in zijn jongste raming vanuit dat 1,5 tot 2,5 procent van de Nederlandse bedrijven het in 2021 niet zal redden. Dit betekent dat naar schatting 6.500 tot 10.000 faillissementen zullen worden uitgesproken, een stijging van maximaal 200 procent. In 2019 gingen er 3208 bedrijven failliet.

Faillissementen stijgen dit jaar met 40 procent

ING rekent voor dit jaar op een economische krimp van ruim 6 procent. De bank baseert zich op een scenario waarin een geleidelijke terugkeer naar een normale samenleving wordt voorzien: de maatregelen worden richting zomer afgebouwd, in het najaar volgt er geen tweede lockdown maar social distancing en het streven naar thuiswerken blijven belangrijke richtlijnen. In dit script ligt de grootste dip alweer bijna achter ons. In tegenstelling tot de kredietcrisis legt de coronacrisis geen structurele kwetsbaarheden bloot. Daardoor kan het herstel snel en krachtig zijn, aldus de bank. Niettemin zal het aantal faillissementen aan het eind van dit jaar met 40 procent zijn gestegen ten opzichte van 2019.

ING: echte economische klap volgt in 2021

ING gaat voor 2020 uit van 4500 faillissementen. De echte klap volgt pas in 2021 wanneer de steunmaatregelen zijn opgehouden terwijl de effecten van de anderhalvemetersamenleving nog naijlen. Voor dat jaar voorspelt het ING Economisch Bureau dat het aantal faillissementen verder zal stijgen naar 6.500 tot 10.000: een stijging van honderd tot tweehonderd procent ten opzichte van 2019. De bank meent dat de schade om verschillende redenen nog enigszins beperkt blijft. Veel bedrijven zijn in de afgelopen jaren flexibeler geworden en kunnen daardoor sneller op- en afschalen. Daarnaast hebben ook de steunpakketten van de overheid een dempende invloed.

Faillissementsrisico horeca laag

Gemeten naar percentage van de omzet maken de horeca en de zakelijke dienstverlening het meest gebruik van de steun. Toch wil dit volgens ING niet zeggen dat in deze sectoren ook de meeste faillissementen zullen vallen. Voor de horeca schat de bank het risico op faillissementen zelfs laag in. Dit komt omdat ze relatief weinig kapitaalgoederen hebben waardoor het faillissement voor schuldeisers niet altijd aantrekkelijk is. Het risico op faillissement is relatief hoog in kapitaalintensieve sectoren, zoals de industrie, stelt ING.


Die neuesten Entwicklungen und Insolvenzen über Twitter verfolgen
Die neuesten Entwicklungen und Insolvenzen über Facebook verfolgen
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Niederlande