Het Rijk, de Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad, allemaal staken ze er een boel geld in. Maar Velocity Limburg staat aan de rand van de afgrond. De onderneming die in Zuid-Limburg elektrische deelfietsen exploiteert dreigt te worden meegesleept in de val van het Duitse moederbedrijf.
Velocity Mobility beloofde geruisloos en emissievrij fietsen
In Zuid-Limburg denken ze graag euregionaal, zoals ze dat noemen. En dat is alleszins begrijpelijk omdat de provincie ligt ingeklemd tussen België en Duitsland: Luik en Aken zijn veel dichterbij dan Den Haag. Eén van de recente projecten waarin euregionaal denkende bestuurders veel enthousiasme en geld in investeerden is Velocity Mobility. Ook dat is niet verwonderlijk. Immers, wat is er mooier dan burgers de gelegenheid te bieden de auto vaker thuis te laten en met een snelle turbofiets geruisloos en emissievrij over de grensoverschrijdende paden tussen de landen te pendelen?
Overheden grensregio staken tonnen in failliet Velocity Mobility
Nadat in 2018 in Kerkrade het eerste uitleenstation was gerealiseerd, ging begin 2021 de schop in de grond voor de aanleg van nog eens twintig stations waar iedereen voor anderhalve euro per half uur een duurzame tweewieler zou kunnen huren. Even reserveren via de speciale app en de fiets staat gereed voor een ritje naar het werk of een recreatief tochtje door de prachtige heuvels, dat was het idee. En het kwam er ook daadwerkelijk van. Mede dankzij investeringen van het bestuurlijk samenwerkingsverband Stadsregio Parkstad Limburg en EMR Connect, een fonds waarmee de overheden uit de Maas-Rijn regio de mobiliteit stimuleren, slaagde het Akense moederbedrijf Velocity Mobility GmbH erin om de ambitieuze plannen uit te voeren.
Velocity Limburg: ‘Cijfers gaan de goede kant op’
Met de exploitatie van Europa’s eerste grensoverschrijdende e-bike-deelsysteem leek het ook goed te gaan. Rond Aken, waar al 112 deelstations zijn aangelegd, verhuurde Velocity in juni vorig jaar 27.000 keer een e-bike. En in januari, een van de slechtste maanden, januari, werd er toch nog 12.000 keer opgestapt. De Limburgse kant van de grens liet ook groeicijfers zien. ‘Feitelijk zitten we nog in een opstartfase,’ zegt Rob Beentjes van Stadsregio Parkstad tegen De Limburger. ‘Binnenkort komen er nog acht deelstations bij. De cijfers gaan de goede kant op.’
Velocity Mobility worstelde met nasleep coronamaatregelen
Maar met de veelbelovende gebruikscijfers konden de rekeningen niet worden betaald. Velocity Mobility, dat voortkomt uit een initiatief van een stel studenten de Technische Hogeschool uit Aken, bleef worstelen met de nasleep van de coronamaatregelen. En een paar jaar terug werd een deel van de Duitse fietsen en stations verwoest door vandalen, een tegenslag die ook tot fikse financiële schade leidde. Het faillissement is onontkoombaar voor het moederbedrijf. De vijftien medewerkers zijn al ontslagen. Volgens curator André Seckler is de kaas is leeg en moeten de activiteiten worden gestaakt. Rob Beentjes van Stadsregio Parkstad heeft niettemin goede hoop dat het peloton Limburgse turbofietsen kan blijven draaien. ‘Er wordt natuurlijk voorbij een eventueel faillissement gekeken. We zijn daartoe in overleg met Aken.’