Het bedrijfsleven in Nederland staat op een keerpunt. KVK signaleert dat een ‘stapeling van problemen’ steeds meer bedrijven in de problemen brengt. Het aantal faillissementen bereikte in september het hoogste punt van de afgelopen twee jaar. Meer en meer mkb’ers kiezen ervoor om te stoppen met hun bedrijf.
Bedrijven moeten het opnemen tegen een samenzwering der omstandigheden
Sinds op 24 oktober 1929 de beurzen implodeerden is er geen grilliger maand dan oktober. In de herfstmaand jojoën de koersen op en neer en op de kalenders van boardrooms wordt elke maandag zwart omcirkeld. Ook dit jaar is het weer raak. Weliswaar is het op het Damrak tot dusver nog relatief rustig (de AEX-index glijdt zonder al te grote schokken steeds verder onderuit), maar via andere kanalen neemt de stroom verontrustend nieuws toe. Je zou bijna kunnen zeggen dat het bedrijfsleven het moet opnemen tegen een samenzwering der omstandigheden.
Belastingdienst vordert terugbetaling schulden
Ga maar na. Ten eerste kampen veel ondernemers nog met de naweeën van de coronacrisis. De meeste financiële steunregelingen vielen bijna een jaar geleden al weg maar sinds 1 oktober is ook de Belastingdienst niet meer zo schappelijk. Het bijzondere uitstel van belastingbetaling is afgelopen: ondernemers die tijdens de coronacrisis uitstel van betaling kregen, moeten nu beginnen met het aflossen van hun schuld. En dan zijn er nog de exploderende energieprijzen, de inflatie en de tekorten aan materialen en mensen.
KVK: stapeling van problemen wordt steeds meer bedrijven teveel
Het aantal faillissementen is in absolute zin nog laag. In september werden er 172 bedrijven failliet verklaard, meldt het CBS vandaag, dat zijn er ‘slechts’ 25 meer dan in augustus. Toch is er wel wat aan de hand, meent prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar strategie en ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management. ‘Het aantal faillissementen is wél een belangrijke graadmeter voor financiële problemen in het bedrijfsleven. Dat het aantal faillissementen al een aantal maanden op rij hoger is dan in dezelfde maand vorig jaar, is dan ook een negatief teken en geeft aan dat de stapeling van problemen, zoals corona en de kostencrisis, steeds meer bedrijven teveel wordt.’
Onder mkb’ers steeds meer stoppers
Knoben wijst ook op de recente gegevens over startende en stoppende bedrijven. Deze aantallen bleven in september nagenoeg gelijk maar die stabiliteit is bedrieglijk, waarschuwt de hoogleraar. ‘Een belangrijke kanttekening is dat deze trends gedomineerd worden door startende en stoppende zzp’ers. In het mkb is de situatie minder rooskleurig en zien we een duidelijke daling van het aantal starters en een stijging van het aantal stoppers. Net zoals het aantal faillissementen, is ook dit een signaal van toenemende problemen onder het mkb.’