Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Pakketontzorger Parcls failliet: moeten we ons nu driedubbel gaan schamen?

Door:
Henk Hanssen
  |  25 mei 2022
Heeft u er ook last van? Van bezorgschaamte, van het gevoel dat u zich schuldig moet voelen omdat er steeds koeriers met een ronkend dieselbusjes voor uw deur staan? Er was een bedrijf dat rond deze bezorgschaamte een heus business model had gebouwd. Pakketontzorger Parcls. Maar Parcls is failliet en nu moeten we ons driedubbel schamen.
Gerelateerde dossiers:

Bedrijf dat de file van koeriers wilde indammen is failliet

Eigenlijk moeten we ons dubbel schamen met z’n allen, en misschien wel driedubbel. Van de deugers dan. Op de eerste plaats natuurlijk omdat we zulke gulzige consumenten zijn. De wereld mag vergaan, Greta Thunberg kan snerpen, krijsen en hoog of laag springen wat ze wil, zolang wij maar over de nieuwste telefoons, laptops, kleertjes, parfums en wat al niet meer beschikken. Na mij de zondvloed is ons mantra. En ten tweede omdat we die spullen het liefst bezorgd willen hebben. Persoonlijk overhandigd. En wel zo snel mogelijk. ’s Avonds en in het weekend. Met een leuke glimlach erbij graag. En ten derde omdat we het bedrijf dat met een efficiënt én duurzaam concept de file, stoepopstoppingen en vuiligheid creërende koeriersstroom wilde indammen failliet hebben laten gaan.

Klanten moesten bij Parcls abonnement afsluiten om pakjes te krijgen

Parcls was de naam, Parcls. Parcls beloofde in heel het land een netwerk van pakketpunten te weven. Op strategische locaties, net buiten de wijk gelegen afhaalplekken waar DHL, PostNL, UPS en andere koeriers hun pakjes zouden achterlaten voor klanten die ze eens of vaker per week zouden komen ophalen. Het idee was dat de transportbedrijven Parcls per pakje een vergoeding zouden betalen omdat ze de smalle straten links konden laten liggen en dat de klanten een abonnement bij Parcls zouden afsluiten omdat ze nooit meer op zoek moesten naar de chagrijnige buurvrouw die tegen wil en dank voor hen een pakje in ontvangst had genomen.

Groene consument wilde niet betalen voor pakketontzorger Parcls

De formule sloeg aan, bij investeerders althans. Vorig jaar staken het Amsterdams Klimaat- Energiefonds, Rabobank en bestaande aandeelhouders nog een kleine twee miljoen in ‘de persoonlijke buurtpakketservice’. Maar ondanks mooie beloften als het terugdringen van de CO2-uitstoot en het behoud van de leefbaarheid in de wijk en ondanks het inzetten van eigen fietsbezorgers, wist Parcls het niet te redden. De onderneming, vijf jaar geleden opgericht door Luc van Gompel, wist twaalfduizend klanten aan zich te binden. Grootste bottleneck? De grote koeriers wilden Parcls wel betalen voor de moeite, de meeste dan. Maar wij, de consumenten, de groene, o zo bewuste consumenten die de nietjes uit het theezakje inleveren bij de ijzerrecycling, wij lieten het afweten, we voelden daar niets voor. We hadden toch al betaald aan Bol, CoolBlue en Amazon? Nou dan.

Parcls-directeur: ‘Gratis bezorgen en retourneren kan niet meer’

Tien dagen geleden ging Parcls bv failliet. Maar ondernemer Luc van Gompel, voormalig directeur van het ANP, geeft niet op. Hij gaat schaven aan zijn business model en hoopt op een doorstart. ’Het is niet de schuld van klanten en vervoerders dat het met ons is misgelopen,’ zegt hij in een interview met Het Parool. ‘Het komt door het economisch model achter bezorgen. Dat is bedacht in een tijd dat we allemaal aan webwinkelen moesten wennen. Maar dat model is al jaren stuk. Het kan niet meer uitkomen dat je gratis verstuurt en retourneert of alles maar aan de deur laat komen.’ Kortom, I’ll be back. Zodra we wél de beurs willen trekken, komt pakketontzorger Parcls weer tot leven. En zijn wij van die schaamte af. Voor zover aanwezig.

Meer nieuws over dit onderwerp

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland