Actuele informatie over faillissementen en surseances

Starters kosten ons miljoenen

Door:
Robert Jan Blom
  |  6 september 2017
Media krijgen er geen genoeg van om ondernemers te volgen bij de start van hun bedrijf. Onze columnist Robert Jan Blom ergert zich groen en geel aan al die aandacht voor starters. Hij waardeert de ambitie maar huivert bij de onbezonnen onnozelheid die menige beginnende ondernemers tekent. ‘Menigeen vergeet dat al die starters de gemeenschap veel geld kosten.’

Kleine drukkerij

Een tijdje geleden zag ik een documentaire over failliete ondernemers. Een van de gefailleerden was een ondernemer met een kleine drukkerij. Bij hem kon je klein drukwerk zoals visitekaartjes, uitnodigingen, reclamefolders in één uur laten drukken. Aan deze ondernemer, die nog maar twee jaar daarvoor met zijn drukkerijtje was gestart, werd de vraag gesteld hoe dat nu kwam, dat faillissement. Er kwam een klaagverhaal uit over klanten die hem niet wisten te vinden en over dat hij te weinig geld had om reclame te maken. Maar het toppunt van zijn verhaal bestond uit een opmerking die hij met verontwaardiging op zijn gezicht uitsprak: ‘De mensen vergeten dat ik, toen ik met dit bedrijf begon, niets af wist van het drukkersvak.’

Plaatsvervangende schaamte

Alsof de klant begrip had moeten opbrengen voor het vlekje dat per ongeluk op de visitekaartjes was beland! Toen ik de ondernemer dat hoorde zeggen, zonk ik van plaatsvervangende schaamte tussen de kussens van mijn bankstel. Als een bakvis kleurde ik hevig rood en vroeg mij in stilte af wat er gebeurt met deze zich ondernemer noemende vandalen. Worden ze veroordeeld? Krijgen ze een taakstraf? Gaan ze op water en brood achter de tralies? Ik vrees van niet. De media dragen

startende ondernemers op handen. Hun ups en downs worden gretig gepubliceerd. Veel van die verhalen worden nogal juichend verteld. Kranten en magazines brengen interviews met ‘ondernemers’ zoals ICT-adviseur Dick die heel blij is met zijn inkomen van € 1800 bruto, met ene Els die als zelfstandig vormgever moet eten van € 1500 per maand en met een zekere Daan die zestig uur per week werkt als sportbegeleider en daar een inkomen van € 2000 uithaalt.

Een derde starters onder bestaansminimum

De barre werkelijkheid van het startersleven krijgt helaas veel minder aandacht. Feit is een derde van de circa negenhonderdduizend zzp’ers die ons land telt onder het bestaansminimum leeft, dat minder dan een derde er goed van kan leven en dat de rest er ergens tussenin zweeft. Veertig procent van de starters verdient te weinig om belasting te kunnen betalen, een meerderheid heeft geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en moet voor het pensioen vertrouwen op de instandhouding van de AOW. Hoe komen starters in dit financiële moeras terecht? Naar deze vraag heb ik zelf onderzoek gedaan. Wat blijkt? Ongeveer vijftig procent van alle starters voelt zich ‘gedwongen’ een eigen bedrijf te beginnen. Omdat hun kansen op de arbeidsmarkt verkeken zijn, schrijven ze zich als veertiger of vijftiger in bij de KvK, hopend dat zij niet gaan behoren tot de ruim 55 procent van alle starters die binnen vijf jaar weer is verdwenen. 


Gat in de markt

Als ik tijdens lezingen aan starters vraag waarom ze met een bedrijfje zijn begonnen, begint het in de zaal te gonzen van gelijksoortige antwoorden als ‘een dergelijk bedrijf was er nog niet’, ‘ik zag een gat in de markt’ en ‘het was een vraag van de markt’. Als ik vervolgens vraag of men over ervaring beschikt of een opleiding voor het startersvak heeft afgerond, hoor ik vaak de verwachting dat ervaring en kennis ‘vanzelf wel komt’ gedurende de praktijk van het ondernemerschap. Intussen worden er auto’s geleast, inventarissen aangeschaft en soms zelfs personeelsleden aangesteld. En natuurlijk schieten de visitekaartjes met ‘directeur’ moeiteloos uit de binnenzak.

Waardering

Sommigen onder u zullen nu wellicht denken dat ik te cynisch ben en dat ik meer waardering zou moeten opbrengen voor de poging van starters om hun werkende leven weer op te bouwen. Wees gerust, iedereen die vanuit een moeilijke situatie overeind probeert te krabbelen kan op mijn waardering rekenen. Tenzij deze krabbelpartij wordt uitgevoerd op kosten van u en ik, van de belastingbetaler. Menigeen, de media voorop, vergeet dat al die starters de gemeenschap veel geld kosten. Ze betalen geen tot weinig belasting maar snoepen wel gulzig uit de pot met fiscale voordelen. De faillissementen waarin de ambities van duizenden starters jaarlijks eindigen, leiden tot een miljoenenschade in de vorm van onbetaalde rekeningen. En daar komen de bijstandsuitkeringen waar de geknakte dromers ten slotte op zijn aangewezen nog eens bij. Is het dan gek dat ik al jaren pleit voor een verplichte opleiding voor startende ondernemers en zzp’ers? Niet om het de starters moeilijk te maken, nee, wél om hun kansen aanzienlijk te vergroten! Deze situatie kan niet blijven doorgaan!

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland