Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer sluit een faillissement van haar Amerikaanse dochteronderneming Monsanto niet langer uit. Dit in een poging om een einde te maken aan de stortvloed aan rechtszaken rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, dat de werkzame stof glyfosaat bevat.
Bronnen melden dat Bayer momenteel werkt aan een grootschalig schikkingsplan, gericht op de rechtbank in de Amerikaanse staat Missouri, waar het gros van de zaken speelt. Indien deze juridische oplossing mislukt, overweegt Bayer een zogenoemde Chapter 11-faillissementsprocedure voor Monsanto. Zo'n herstructureringsproces biedt Amerikaanse bedrijven die in financiële problemen verkeren bescherming tegen hun schuldeisers, terwijl ze proberen te reorganiseren. Hiervoor heeft Bayer juridische en financiële experts van Latham & Watkins en AlixPartners ingeschakeld, die alle scenario’s grondig doorlichten.
Een dure erfenis uit 2018
Sinds de overname van Monsanto in juni 2018 voor 63 miljard dollar heeft Bayer te maken met een niet-aflatende stroom rechtszaken. Duizenden Amerikaanse burgers stellen dat glyfosaat, het actieve bestanddeel in Roundup, kankerverwekkend is. Tot op heden heeft Bayer al bijna 9 miljard euro uitgegeven aan schikkingen en rechtszaken. Desondanks lopen er nog ongeveer 67.000 zaken, waarvoor het bedrijf 5,3 miljard euro heeft gereserveerd.
De financiële gevolgen van deze juridische erfenis zijn enorm. Waar Bayer bij de overname van Monsanto nog zo'n 100 miljard euro waard was, is die marktwaarde inmiddels geslonken tot circa 25 miljard euro. Mede daarom streeft het concern naar een significante afname van het aantal geschillen tegen eind 2026. Het stopzetten van de verkoop van Roundup aan Amerikaanse particuliere gebruikers — de grootste groep eisers — was al een eerste stap.
Beleggers reageren voorzichtig optimistisch
Ondanks de zware omstandigheden werd het nieuws over de mogelijke schikking afgelopen week positief ontvangen op de beurs. Het aandeel Bayer steeg voorbeurs met 1,6 procent en was daarmee de grootste stijger in de DAX-index. Onder beleggers leeft de hoop dat een schikking of een gecontroleerde faillissementsprocedure eindelijk een streep kan trekken onder deze slepende en kostbare juridische strijd.
Bayer heeft zich tot dusver op de vlakte gehouden over de details, maar benadrukt dat "alle mogelijke maatregelen" worden onderzocht om de situatie het hoofd te bieden. Wat ooit begon als een strategische uitbreiding in de landbouwchemie, dreigt nu uit te monden in een van de meest pijnlijke hoofdstukken in de geschiedenis van het concern.