Liefhebbers van de ‘originele’ Rolls-Royce kunnen opgelucht ademhalen. Lunaz, het Britse bedrijf dat zich tot hun afgrijzen toelegde op het elektrificeren van Rolls Royce en andere klassieke automobielen, is failliet verklaard. Voorlopig ronkt de Royce weer als vanouds, zij het – uiteraard - zo geruisloos mogelijk.
Rolls-Royce fans kunnen weer rustig slapen
De Lunaz Group, gevestigd in de nabijheid van het beroemde circuit van Silverstone, specialiseerde zich in het plaatsen van elektromotoren in trucks en klassieke auto’s. Zo werden onder meer de Rolls-Royce Phantom V, de Aston Martin DB6 en verschillende Bentley-modellen geconverteerd tot stekkerauto. Dit tot afgrijzen van Rolls-afficionado’s die menen dat de moeder aller classic cars door een motor met twaalf cilinders moet worden aangedreven. Het faillissement van Lunaz betekent dat deze fans weer even rustig kunnen ademhalen.
David Beckham deed zoon elektrische Rolls-Royce cadeau
Het bankroet van Lunaz komt onverwacht. Nog maar een paar maanden geleden kwam Keir Starmer, de leider van de Britse Labourpartij, naar de fabriek in Silverstone waar hij de onderneming prees als ‘wereldleider in het upcyclen van voertuigen voor de schone energietransitie.’ Daarnaast kreeg het bedrijf veel aandacht dankzij de naam en faam van wereldberoemde investeerders waaronder David Beckham. Twee jaar geleden zette Beckham Lunaz nog opzichtig in de schijnwerpers toen hij zijn zoon bij diens huwelijk een elektrische Jaguar XK140 cadeau deed.
Engelse EV-sector getroffen door faillissementen
Lunaz wijt het faillissement aan het besluit van de Britse regering om het verbod op de verkoop van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden met vijf jaar uit te stellen. Terwijl Den Haag aan 2030 blijft vasthouden, schoof het kabinet van premier Rishi Sunak de start van het emissieloze tijdperk op naar 2035. De gehele Engelse EV-sector kampt mede hierdoor met tegenslagen. In februari dit jaar ging ook stekkerautofabrikant Arrival, waar ooit een waarde van dertien miljard dollar aan werd toegeschreven, failliet. En in het najaar wist Volta, dat in Warwick, Coventry en Reading elektrische trucks maakte, het niet te redden.