Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Productie elektrische Rolls-Royce gestaakt door faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  10 april 2024
Liefhebbers van de ‘originele’ Rolls-Royce kunnen opgelucht ademhalen. Lunaz, het Britse bedrijf dat zich tot hun afgrijzen toelegde op het elektrificeren van Rolls Royce en andere klassieke automobielen, is failliet verklaard. Voorlopig ronkt de Royce weer als vanouds, zij het – uiteraard - zo geruisloos mogelijk.

Rolls-Royce fans kunnen weer rustig slapen

De Lunaz Group, gevestigd in de nabijheid van het beroemde circuit van Silverstone, specialiseerde zich in het plaatsen van elektromotoren in trucks en klassieke auto’s. Zo werden onder meer de Rolls-Royce Phantom V, de Aston Martin DB6 en verschillende Bentley-modellen geconverteerd tot stekkerauto. Dit tot afgrijzen van Rolls-afficionado’s die menen dat de moeder aller classic cars door een motor met twaalf cilinders moet worden aangedreven. Het faillissement van Lunaz betekent dat deze fans weer even rustig kunnen ademhalen.

David Beckham deed zoon elektrische Rolls-Royce cadeau

Het bankroet van Lunaz komt onverwacht. Nog maar een paar maanden geleden kwam Keir Starmer, de leider van de Britse Labourpartij, naar de fabriek in Silverstone waar hij de onderneming prees als ‘wereldleider in het upcyclen van voertuigen voor de schone energietransitie.’ Daarnaast kreeg het bedrijf veel aandacht dankzij de naam en faam van wereldberoemde investeerders waaronder David Beckham. Twee jaar geleden zette Beckham Lunaz nog opzichtig in de schijnwerpers toen hij zijn zoon bij diens huwelijk een elektrische Jaguar XK140 cadeau deed.

Engelse EV-sector getroffen door faillissementen

Lunaz wijt het faillissement aan het besluit van de Britse regering om het verbod op de verkoop van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden met vijf jaar uit te stellen. Terwijl Den Haag aan 2030 blijft vasthouden, schoof het kabinet van premier Rishi Sunak de start van het emissieloze tijdperk op naar 2035. De gehele Engelse EV-sector kampt mede hierdoor met tegenslagen. In februari dit jaar ging ook stekkerautofabrikant Arrival, waar ooit een waarde van dertien miljard dollar aan werd toegeschreven, failliet. En in het najaar wist Volta, dat in Warwick, Coventry en Reading elektrische trucks maakte, het niet te redden.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 20 - 2024 Van de redactie | maandag 20 mei 2024
Uitgever van weekblad De Hallo failliet verklaard nu horst aan de maas. | zondag 19 mei 2024
Nieuwe faillissementen van 16 mei 2024 Van de redactie | donderdag 16 mei 2024
BKT Logistics failliet verklaard Transport Online | donderdag 16 mei 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland