Het faillissement van touroperator OAD is op geen enkele manier te wijten aan de handelwijze van huisbankier Rabobank. Met die conclusie veegt de rechtbank de vloer aan met de eisen van de familie Ter Haar, de voormalige eigenaren van OAD. Zij stelden dat Rabo hun bedrijf nodeloos failliet heeft laten gaan en claimden een vergoeding van 80 miljoen.
‘Rabo schond zorgplicht bij faillissement OAD’
De uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland is bijzonder pijnlijk voor de familie Ter Haar. Sinds hun onderneming in september 2013 failliet werd verklaard, hebben zij voor publiek en pers een verhaal opgebouwd waarin Rabo consequent de zwarte Piet kreeg toegespeeld. De betalingen aan huisbankier Rabo waren altijd keurig voldaan en toch dreigde de bank het krediet in te trekken waardoor een faillissement onafwendbaar werd, zo klonk het narratief. Rabo had zich schuldig gemaakt aan het schenden van de zorgplicht en onrechtmatige kredietopzegging, meende de familie.
OAD telde meer dan 1700 medewerkers en had een omzet van 972 miljoen euro
OAD was al sinds 2003 klant bij Rabo nadat het familiebedrijf de reisbureaus van Rabo had overgenomen. Het reisconcern uit Holten, in de jaren twintig als Overijsselsche Autobusdiensten (OAD) opgericht door pionier Gerard ter Haar, was onder de bezielende leiding van Gerards zoon Joop uitgegroeid tot een van de grootste reisorganisaties van Nederland. Dankzij innovatieve vondsten als de fietsbus, de skibus en de slaapbus wist het bedrijf steeds meer vakantiegangers tot klant te maken. Vanaf de jaren tachtig verzorgde OAD ook vliegreizen. In 2009 telde de onderneming meer dan 1700 medewerkers die samen een omzet realiseerden van 972 miljoen euro.
OAD kon niet voldoen aan financieringseisen Rabobank
Een paar jaar later, in 2012, was de omzet gedaald tot 750 miljoen euro en werden er rode cijfers geschreven. OAD wist zich niet tijdig aan te passen aan de eisen van het internettijdperk. Perikelen met een nieuw computersysteem leidden tot een kostenpost van vier ton per maand. Het bedrijf kwam onder toezicht van de afdeling Bijzonder Beheer van Rabobank. OAD kon niet tijdig voldoen aan de aangescherpte financieringseisen die Rabo stelde. Daarop trok de bank de stekker eruit. De rechtbank vond onvoldoende grond voor de bewering van OAD dat Rabo hen meer tijd zou hebben gegund om de boeken sluitend te krijgen.
Rabo én rechtbank door OAD op verkeerde been gezet
De familie Ter Haar heeft aangekondigd tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. De advocaten van de eisers zullen van bijzonder goede huize moeten komen om het hof mee te krijgen. Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt namelijk dat OAD veel meer geld nodig had dan ze aan Rabo had laten weten. Een liquiditeitsprognose met uitermate belabberde vooruitzichten werd door de familie onder de pet gehouden. ‘OAD heeft Rabobank en de rechtbank op het verkeerde been gezet,’ oordelen de rechters in niet mis te verstane bewoordingen. Zij betichten de eisers van ‘ernstige schendingen van de waarheidsplicht’.