Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Oprichters OAD zetten gevecht tegen Rabo voort bij Hoge Raad

Door:
Henk Hanssen
  |  22 mei 2024
Nóg geven ze niet op. In februari gaf het gerechtshof hen ongelijk maar de familie Ter Haar, voormalig eigenaren van reisorganisatie OAD, gaat in cassatie. Zij denken de Hoge Raad er wél van te kunnen overtuigen dat huisbankier Rabo in 2013 ten onrechte het krediet beëindigde met het faillissement van OAD als onvermijdelijk gevolg.

Gerechthof: Rabo treft geen blaam voor faillissement OAD

Na de nederlaag die de nazaten van OAD-stichter Gerard Ter Haar in februari dit jaar leden bij het hof, leek het erop dat de oprichtersfamilie de strijdbijl zou begraven. De raadsheren in Arnhem lieten geen spaan heel van hun argumentatie. Rabo had níet ongeoorloofd gehandeld, de dienstverlening was níet onzorgvuldig geweest en de bank had OAD in voldoende mate geïnformeerd over zijn risico-inschattingen. In een persbericht dat na afloop werd verspreid zei de familie dat het ‘noodzakelijk was om dit gevecht te voeren’. Teleurgesteld schenen ze zich bij het vonnis neer te leggen.

Familie Ter Haar klaar voor nieuwe gevechtsronde tegen Rabo

Maar schijn bedriegt. Wat er de afgelopen maanden in de huizen Ter Haar precies op het menu heeft gestaan is niet bekend, maar zeker is dat er kwistig met het pepervaatje is gestrooid. Want Julius en Quirine Ter Haar – kleinkinderen van nestor Gerard, zoon en dochter van reispionier Joop – zijn weer on fire. Geslagen maar klaarblijkelijk nog niet vérslagen maakten ze gisterochtend bekend dat ze zich toch weer opmaken voor een nieuwe gevechtsronde tegen de grootbankier: ‘Na zorgvuldig onderzoek en diepgaand beraad met cassatie-advocaten, curatoren en andere deskundigen, is het besluit genomen om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.’

Oud-eigenaren OAD: oordeel hof ‘onbegrijpelijk en onvoldoende gemotiveerd’

Over de wijze waarop de juridische argumentatie dit keer zal worden opgebouwd wil Jan Driessen, woordvoerder van de familie, nog niets loslaten. Vermoedelijk zal worden gesteld dat de motivatie waarop het hof haar oordeel baseert aan alle kanten rammelt. De Ter Haars zijn van mening dat de raadsheren aan allerlei punten voorbij zijn gegaan, zoals de excessieve zekerheidsstellingen en de onhaalbare deadlines van Rabo, het herstel van de ratio’s, de aangeleverde prognoses en de reeks investeerders die hulp aanbood. Eerder kwalificeerden zij de uitspraak als ‘onbegrijpelijk en onvoldoende gemotiveerd’. Ze blijven erbij 71 miljoen aan schade te hebben geleden.

Materiaal genoeg voor poldervariant van HBO-serie Succession

Met de voortzetting van de strijd bij de Hoge Raad krijgt de battle tussen OAD en Rabo welhaast epische proporties. Met een duur van ruim tien en een half jaar is OAD vs Rabo nu al een van de langstlopende verweren die ooit tegen een faillissement zijn ingesteld. En, hoe de uitspraak van de Hoge Raad ook mag uitpakken, de Ter Haars schrijven in elk geval geschiedenis – en misschien wel veel meer dan dat. Want, de verhoren, verdachtmakingen en rapporten leveren meer dan genoeg materiaal op voor een authentieke poldervariant van de veelgeprezen HBO-serie Succession. Titelsuggestie? Wat denkt u van Reis naar het einde van de nacht?

Meer faillissement nieuws
Game Mania krijgt uitstel van betaling Entertainment Business | zaterdag 22 juni 2024
Machinebouwer Tjalma is failliet trekkeronline | zaterdag 22 juni 2024
'Duetz en Adam Brandstores vragen faillissement aan' Fashion United | zaterdag 22 juni 2024
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland