Het Utrechts Centrum voor de Kunsten daagt de gemeente Utrecht voor de rechter om te voorkomen dat het eind juli faillissement moet aanvragen. Het UCK organiseert sinds 1998 tal van cursussen op het gebied van theater, dans en cultuur. Er werken tweehonderd mensen waarvan zestig in vaste dienst. De gemeente is het zat dat de gesubsidieerde instelling jaar in jaar teveel geld uitgeeft.
Gevarieerd aanbod
Muziek op schoot voor dreumesen en peuters, streetdance en hiphop voor jongeren, textiele werkvormen voor volwassenen. Wie de site van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) bekijkt, raakt vanzelf onder de indruk van het buitengewoon gevarieerde aanbod dat elk seizoen duizenden Utrechters van jong en oud verleidt om hun grenzen te verleggen of onvermoede talenten te ontdekken. Achter de schermen gaat het er echter al jaren aanzienlijk minder vrolijk aan toe. Op het stadhuis staat het UCK bekend als een verwend kind dat telkens weer zijn leeggegeten ruifje ophoudt en een hele grote mond opzet als het zijn zin niet krijgt.
Vermoorde onschuld
Tot ergernis van het college speelt het UCK ook nu weer de vermoorde onschuld. In een bericht dat deze week naar buiten werd gebracht stelt het kunstcentrum dat zij met ‘grote verbazing’ kennis heeft genomen van de koers die de gemeente kiest: ‘Een scenario waarin het UCK eind juli het faillissement moet aanvragen.’ Het kunsteducatiecentrum houdt vol dat de gemeente geen rekening houdt met de waarde van het UCK. Samen met de Kunstenbond en vakbond AVV spant het personeel van de stichting UCK drie rechtszaken aan met als doel de gemeente op andere gedachten te brengen.
Faillissement afgewend
In werkelijkheid worstelt de gemeente al jaren met de bedrijfsleiders van het UCK die steevast met een tekort kampen. Het UCK krijgt jaarlijks een subsidie van bijna een miljoen euro. In 2015 moest er acht ton bij zodat een faillissement kon worden afgewend. Ook in 2017 zag de gemeente zich genoodzaakt bij te springen. Maar het was niet genoeg: in 2018 ontstonden er opnieuw begrotingsgaten met een omvang van honderdduizenden euro’s. In november vorig jaar zette de nieuwe D66-wethouder Anke Klein een streep onder het financiële wanbeleid. Zij besloot de jaarlijkse subsidie aan het UCK te beëindigen en andere partijen te betrekken bij het kunsteducatieprogramma. Tenzij de rechter er een stokje voor steekt, zal het UCK in juli zijn activiteiten moeten beëindigen.