Wist u dat u bij de KvK als bezoekadres een postbusnummer kunt opgeven? Dat u vanuit de gevangenis een bedrijf kunt laten inschrijven? Dat u als ondernemer na een faillissement gewoon een nieuw bedrijf kunt inschrijven? Hoe dat kan? Heel eenvoudig. Omdat de Kamer van Koophandel zijn werk niet goed doet. De KvK is een hardnekkige recidivist die door zijn administratieve falen veel slachtoffers maakt. Onze columnist Robert Jan Blom heeft er nu genoeg van. Hij roept ondernemers op tot actie.
Seriefraudeur
Heeft u afgelopen week het programma ‘Opgelicht?!’ gezien? De uitzending van 16 januari? Hierin werd aandacht besteed aan een ondernemer die het had gepresteerd in enkele jaren tijd veertien bedrijven op te richten waarvan er weer zeven failliet waren gegaan. Bij al deze faillissementen plaatste de behandelende curator zijn vraagtekens – hij deed ook niet meer dan dat. De seriefraudeur kon vrijwel ongestoord zijn gang blijven gaan. Hij wisselde van adres, incasseerde geld van opdrachtgevers zonder daarvoor iets te doen en ga zo maar door.
Nieuw bedrijf starten na faillissement
De redactie van ‘Opgelicht?!’ had me uitgenodigd voor de camera mijn mening te komen geven over dit sujet. Graag natuurlijk. Voordat ik naar de studio reed, wilde ik nog even iets checken. Ik nam contact op met het Handelsregister van de KvK en vroeg of het mogelijk is om na een faillissement weer een nieuw bedrijf in te laten schrijven. Het antwoord van de KvK luidde dat het niet mogelijk was om na een faillissement en een aansprakelijkstelling een volgend bedrijf te registreren, een en ander conform de wet.
Kloof tussen papier en praktijk
De handel en wandel van de kwestieuze ondernemer laat echter zien dat er bij de KvK een kloof van Grand Canyon-formaat gaapt tussen papier en praktijk. In tegenspraak met hun fraaie, keurig aan mij toegezonden bewoordingen én met de wet, lieten ze het er gewoon bij zitten. De ingedutte ambtenaren van de KvK vonden het prima om deze ondernemer na een groot aantal onwelriekende faillissementen ‘gewoon’ weer met een nieuw bedrijf te laten starten. Ze schilden om half vijf een appeltje, trokken een half uurtje later de deur achter zich dicht en legden niemand een strobreed in de weg.
Bewijzen
Een dag na de uitzending ontving ik een e-mailbericht van de Kamer van Koophandel. Getergd verzocht ene Ursul Schaap, senior communicatieadviseur en woordvoerder van de KvK, mij hoe ik er toch kwam dat de KvK zijn taken niet naar behoren uitvoert. Hij eiste dat ik mijn woorden door feiten kon schragen ‘omdat het in Nederland een goed gebruik is dat iemand die iets stelt dat ook onderbouwt met bewijzen’. Ik schoot in de lach toen ik dit las. In dit onnozele Schaap heeft de KvK het perfecte uithangbord voor zijn falen gevonden.
Vakantie
U vraagt om bewijzen, meneer Schaap? Vindt u het bewijs dat het programma overtuigend presenteerde, van de veertien opgerichte bedrijven en de zeven faillissementen, nog te licht? En, mag ik vragen, bent u toevallig met vakantie geweest in september 2017, de maand waarin uw werkgever er in datzelfde ‘Opgelicht?!’ ook al flink van langs kreeg. In die aflevering probeerde Hankie van Baasbank, op dat moment lid van de Raad van Bestuur van de KvK, vergeefs een aantal beschuldigingen aan het adres van de KvK af te weren.
Les van Jaap Jongbloed
Toch interessant voor u om nog eens terug te kijken, heer Schaap. Van Baasbank moest namelijk erkennen dat het voorkomt dat een ondernemer na vijf faillissementen gewoon weer een bedrijf bij u inschrijft met als enig doel de medemens op te lichten. De ‘les’ van presentator Jaap Jongbloed luidde: ‘Als je voldoende oplichtersgeld hebt binnengehaald, laat je je bedrijf faillietgaan en begin je gewoon een nieuw bedrijf.’
Boeven kunnen vanuit cel bedrijf beginnen
Verder bevestigde Van Baasbank dat boeven vanuit hun cel een bedrijf kunnen starten en dat de KvK dat best vindt. Zoals ze er ook geen moeite mee heeft dat een 31-jarige werkloze rijschoolhouder die op vijfhoog in een Purmerends flatje woont op papier een veeteeltbedrijf begint. Aan controle op adressen doet de KvK niet of nauwelijks, van nieuwe webwinkels wordt bijvoorbeeld niet gecheckt of ze überhaupt bestaan. Geeft u als bezoekadres een postbusnummer door? Geen enkel probleem voor de KvK, zolang zij maar een klep hebben waar ze hun jaarlijkse factuurtje doorheen kunnen schuiven.
Bazelen
Geconfronteerd met al deze voorbeelden van een voortdurend schrijnend ondermaats presteren, begon Van Bazelbank, pardon Van Baasbank, te bazelen over wetten die gewijzigd zouden moeten worden opdat de KvK haar werk serieus kon nemen. Een in het programma aanwezige advocaat faillissementsrecht haalde haar slappe verweer direct onderuit: ‘De KvK heeft al een wettelijke taak, namelijk om ervoor te zorgen dat er betrouwbare informatie in het Handelsregister terechtkomt.’
Betrouwbare informatie svp!
‘Opgelicht?!’ had aan 25.000 ondernemers en particulieren gevraagd wat zij nu eigenlijk verwachten van de KvK. De antwoorden: goede adressen (geen gevangenissen en postbussen), meldingen van faillissementen, BTW-nummers, controle van identiteit en kredietwaardigheid, kortom: betrouwbare informatie svp! Niet verbazingwekkend: uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de KvK niet al te veel vertrouwen geniet.
De KvK is een hardnekkige recidivist
Dat een organisatie als de KvK fouten maakt, dáár is niets mis mee. Kan gebeuren. Maar dit is een zaak die zich al jaren voortsleept. De KvK betoont zich een hardnekkige recidivist: steeds opnieuw moet ‘Opgelicht?!’ melden dat de KvK weer het foute pad op is gegaan. Enige tijd geleden wezen de doortastende speurders van dit programma er ook al op dat iedereen zomaar het adres kan wijzigen van in het Handelsregister ingeschreven bedrijven. Waarom zorgt de KvK niet voor controle? Waarom zorgt de KvK niet voor duidelijke eisen bij inschrijving? Waarom zorgt de KvK niet voor deugdelijke informatie?
Stop met contributie betalen
Het is jammer dat leidinggevende figuren bij de KvK zelf niet lijken te begrijpen wat er van de KvK en het Handelsregister wordt verwacht. Met andere woorden, het is tijd voor actie. Ondernemers, klim in de pen! Schrijf politici, uw werkgeversorganisatie, uw netwerkclub een brief en roep hen op om samen schoon schip te gaan maken in deze tent! Schrijf de KvK een brief en vraag om onmiddellijke maatregelen! Stop met contributie betalen voor deze luie club! Betaal geen cent meer voor de flutadressen die ze verkopen! Misschien dat al uw klachten tezamen door Ursul het Schaap als bewijs voor zijn falen zullen worden aanvaard.
Robert Jan Blom