Ze beweerden dat ze het succes van speelfilms konden voorspellen maar hun eigen ondergang zagen ze niet aankomen. Scriptbook, een veelbelovende start-up die met artificiële intelligentie in het hoofd van het filmpubliek wilde kijken, is failliet.
Scriptbook ontwikkelde glazen bol voor succes of falen van een film
Het verhaal heeft iets van de flauwe mop over een Belg die opschept over zijn nieuwste uitvinding: een overdekt vliegveld. Toch was het business model van Scriptbook, een nv gevestigd in het Belgische Lokeren, niet helemaal uit de lucht gegrepen. Elke scenarioschrijver weet dat zijn filmverhaal aan bepaalde wetmatigheden moet voldoen om een groot publiek te kunnen boeien. Als je al die kennis in een computerprogramma stopt, redeneerde Scriptbook, dan krijg je toch een glazen bol waarin je kunt zien of het publiek in drommen zal gaan toestromen?
Hard science for a better box office, luidde het motto van Scriptbook
Sceptici houden vol dat artificiële intelligentie bij de totstandkoming van muziek, boeken en films hooguit een ondersteunende rol te spelen heeft. Een computerbrein kan het onvoorspelbare en associatieve creatieve proces nu eenmaal niet volgen. Michiel Ruelens, de chief technology officer van Scriptbook, dacht daar heel anders over. Onder het motto ‘Hard science for a better box office’ ontwikkelde hij met zijn partners een systeem dat de commerciële waarde van een script ‘objectief analyseerde’ voordat de film werd gefinancierd, geproduceerd of gedistribueerd.
Voor failliet Scriptbook blijft Hollywood een verre droom
Vorige week bleek dat de conservatieve filmbonzen in de lage landen er nog niet aan toe zijn om artificiële intelligentie als coauteur van filmverhalen in te zetten. Hollywood blijft vooralsnog een verre droom voor de jonge makers die zeven jaar aan het systeem hebben gewerkt. De onderneming heeft zelf faillissement aangevraagd. Het systeem was klaar maar volgens curator Vincent Verlaeckt ontbrak het aan liquide middelen om de markt op te gaan. ‘Die data is en blijft beschikbaar,’ aldus de curator. ‘Het is nu kwestie om een geïnteresseerde overnemer te vinden.’