Actuele informatie over faillissementen en surseances

CBS: in 2021 op één na laagste aantal faillissementen ooit

Door:
Henk Hanssen
  |  12 januari 2022
Het jaar waarover de grootste economische rampen voorspeld werden, werd bijna het jaar van de laagste faillissementen ooit. Volgens cijfers van het CBS gingen er in 2021 1536 bedrijven op de fles. Het laagste aantal van de afgelopen 31 jaar en zelfs het op één na laagste aantal sinds het CBS begon met het registreren van faillissementen.

Faillissementscijfers CBS logenstraffen sombere economische voorspellingen

Zouden onze economische experts dezelfde computermodellen gebruiken als het RIVM? Je gaat het haast denken. Sinds de coronacrisis uitbrak, wordt vanuit uit beide hoeken hel en verdoemenis gepredikt. Economen voorzagen dat ons land zou worden getroffen door economische misère waarbij vergeleken de ellende van jaren dertig een onbezorgde tijd van voorspoed was. Van Dissel en zijn modelleurs schetsten hoe ic’s zouden worden overlopen door eindeloze stromen patiënten.

Zoals zo vaak bleek de werkelijkheid weerbarstiger en aanmerkelijk genuanceerder.


CBS-cijfers over faillissementen zetten beroepspessimisten in hun hemd

Op economisch terrein is het verschil tussen prognose en realiteit zelfs zo groot dat alle analisten fatsoenshalve een functie elders zouden moeten opzoeken. Of op zijn minst zo grondig gesensibiliseerd worden dat ze de komende jaren geen boe of bah meer kunnen zeggen. Van de beroepspessimisten van kredietverzekeraar Atradius tot aan de experts van KVK, PWC en de universiteit van Leiden: in het ene alarmerende rapport na het andere waarschuwden ze voor economisch onheil van oudtestamentische proporties.

CBS: in 2021 laagste aantal faillissementen van afgelopen 31 jaar

Ze hadden het allemaal mis. Jazeker, 2021 gaat de boeken in als een recordjaar, dat hebben ze goed gezien. Het aantal faillissementen in 2021 was het laagste in 31 jaar. En het scheelde maar een haar of 2021 brak nóg een record. Met een totaal van 1536 lag het aantal faillissementen bijna op het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 1981. Alleen in 1990 was het aantal faillissementen met 1.527 een fractie lager dan in 2021. Eenmanszaken zijn overigens niet meegenomen in deze cijfers.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland