Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Gaat de groentekas die de wereld kan redden echt failliet?

Door:
Henk Hanssen
  |  25 augustus 2021
Is het een hippe start-up van studenten die te snel wilde scoren of een innovatieve onderneming die het dreigende voedseltekort wereldwijd kan oplossen? De komende weken worden cruciaal voor Eden Advanced Technologies. Op 12 juli werd het bedrijf door de rechtbank Zwolle failliet verklaard. De curator geeft zichzelf nog een maand om het bedrijf te redden.

Een kruising tussen een Westlandkas, een balkonplantje en een vitrine

Het moet een inspirerende avond zijn geweest waarop vier jonge studenten uit Twente zich een paar jaar geleden afvroegen waarom groenten eigenlijk altijd ‘horizontaal’ wordt geteeld. Al die lange akkers… Als je gewoon iets verzint om de voedingsstoffen en het water vast te houden, dan kan dat toch ook anders? Op z’n kop, verticaal misschien? Christiaan Haas, Marius Scrieciu, Toms Bernhards en Niels Jansen wilden een kruising te ontwerpen tussen een Westlandkas, een balkonplantje en een vitrine. Na een reeks prototypes zag hun kweekinstallatie medio 2020 het licht in de vorm van een compacte, rechtopstaande, stijlvolle groentekas waarmee overal, in woonkamers, horecakeukens maar bijvoorbeeld ook in leegstaande fabriekshallen, eenvoudig zelf groente kan worden verbouwd.

Eden Advanced Technologies zou de Tuin van Eden gaan overtreffen

Zo overtuigd waren de jonge ondernemers dat ze hun concept naar de Hof van Eden noemden. Het biologische groeiproces was geoptimaliseerd. Zónder pesticiden. De plantjes kregen precies genoeg voeding. Geen druppel water ging er verloren. Nooit zou er nog een tekort aan landbouwgrond zijn. Verzendkosten, verpakkingen, het werd allemaal overbodig. Eden Advanced Technologies uit Enschede zou de roem van Adam en Eva’s paradijs gaan overtreffen, zoveel was zeker. ‘We hebben al sperziebonen gekweekt. Die smaakten heerlijk,’ zei Christiaan Haas bij een presentatie. Samen met zijn kompanen was Haas erin geslaagd om een andere onontbeerlijke voedingsstof aan te trekken: ‘pre-seed funding’ van het Dutch Student Investment Fund. Het door studenten beheerde fonds stak een halve ton in Eden.

Curator gunt Eden Advanced Technologies doorstarttraject

Wie er van de appel heeft gegeten is niet bekend maar feit is dat ook de entrepreneurs van Eden 2.0 een reality-check te verduren kregen. De boze onvoorspelbare buitenwereld liet corona op de aarde neerdalen. De horecasector waar Eden Tech op had ingezet ging op slot. Over andere doelgroepen was nog onvoldoende nagedacht. In 2020 kwam er een verlies van ruim honderdduizend euro in de boeken. Deze zomer viel het doek voor de prille bv. Maar curator Tom Brouwer van het Enschedese Brouwer Legal hield de hoop van Eden levend. Om te voorkomen dat de gewassen zouden vergaan, mochten de ondernemers hun bedrijf nog een aantal maanden voortzetten. Brouwer beloofde intussen op zoek gaan naar partijen die Eden wilden overnemen. ‘Binnen een maand moet duidelijk worden of er een herstart komt,’ zegt hij.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 11 april 2024 Van de redactie | donderdag 11 april 2024
Webwinkel in designmeubels failliet verklaard wonen360 | donderdag 11 april 2024
The Next Closet B.V. is failliet Fashion United | donderdag 11 april 2024
Nieuwe faillissementen van 10 april 2024 Van de redactie | woensdag 10 april 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland