Tot nu toe leek Nederland grotendeels te ontsnappen aan de gevolgen van het faillissement van de omstreden Britse schaduwbank Greensill. In het VK, Australië en Duitsland trekt dit bankroet een spoor van schade door de financiële wereld. Deze week werd duidelijk dat ook de Nederlandse vestiging van Greensill onlangs failliet is gegaan.
Greensill kon zand verkopen aan een woestijnnomade
Na de coronacrisis, Brexit en de zwangerschap van Meghan Markle was er de laatste maanden geen onderwerp dat zo het Engelse nieuws domineerde als de ondergang van miljardair Lex Greensill. Deze 44-jarige Australische zakenman, zoon van een eenvoudige suikerrietboer, beschikte over een hele bijzondere gave: volgens een collega kon hij zand verkopen aan een woestijnnomade. En dankzij deze kwaliteit wist hij met zijn onderneming Greensill Capital tot in de hoogste echelons van het Britse establishment door te dringen.
David Cameron werkte als lobbyist voor Greensill
Zo wist hij de voormalige premier David Cameron als lobbyist te strikken. Vorig jaar stuurde Cameron een reeks mailtjes en appjes naar voormalige contacten om hen te verleiden zaken te doen met Greensill Capital, ‘a British Fintech succes story (who I help)’. Ook de Indiaas-Britse staalmagnaat Sanjeev Gupta liet zich inpalmen. Greensill financierde miljarden voor Gupta’s Liberty Steel, een van ’s werelds grootste staal- en aluminiumproducenten. In maart dit jaar stortte het kaartenhuis van Greensill volledig in elkaar nadat Credit Suisse onraad rook.
Faillissement Greensill Capital schokte de financiële wereld
De Zwitsers bankiers vertrouwden de onderliggende waarden van Greensill niet langer. Bovendien meenden ze dat de financiersmaatschappij, waar inmiddels 440 mensen werkten, te afhankelijk werd van één grote klant, Liberty. Het bankroet van Greensill Capital, dat in totaal 120 miljard euro aan kredieten had verleend, schokte de financiële wereld, vooral in Engeland en Australië maar ook in Duitsland. Gemeenten en andere overheden die miljoenen bij Greensill hadden geparkeerd konden fluiten naar hun geld. Ook ING-dochter DiBa, een grote speler op de Duitse markt, lijdt schade. De bank moet bijdragen aan de depositogarantieregeling.
Nederland ontsprong de dans van het Greensill-bankroet
Afgezien van dit verlies en de stroppen die vermogende particulieren mogelijk hebben geleden, lijken de gevolgen voor de Nederlandse financiële sector mee te vallen. Waarschijnlijk is Nederland net de dans ontsprongen: Greensill had pas in februari 2020 een vestiging in Amsterdam geopend. Uit het faillissementsverslag dat curator Nienke Bobbert van AMS Advocaten heeft gepubliceerd blijkt dat Greensill Netherlands niet meer dan een flinterdun draadje was in het financiële web dat ceo Lex over de aardbol had gespannen. In het filiaal dat lange tijd werd bestuurd door een trustkantoor ging nauwelijks geld om.