Door het faillissement van een webwinkel in sportartikelen dreigt het Nederlandse profschaatsmodel geheel om te vallen. Deze winkel, Athleteshop, werd afgelopen vrijdag door de rechtbank in Groningen bankroet verklaard. De directeur van Athleteshop, oud-schaatser Yuri Solinger, was ook directeur van iSkate bv, een koepelorganisatie die schaatsers gedurende hun carrière begeleidde.
Dame blanche
Als een sportfanaat dezer dagen aan ijs denkt, dan denkt hij aan transparante kubusjes die hij in een glas kan laten tuimelen. Of aan een ijskraag rond een flesje pils. Een dame blanche. Een raketje aan een stokje. Een dot schepijs op een hoorntje. In combinatie met sport zal de enthousiasteling hooguit denken aan ijszakken in de nek van uitgeputte spelers die nog een verlenging en mogelijk strafschoppen tegemoet gaan. Toch is de kans groot dat de blik vandaag of morgen richting Thialf moet worden gewend. Niet omdat de toppers er op het zomerijs nieuwe records uitpersen maar vanwege het drama dat zich daar tussen de snelle pakken voltrekt.
Financiering schaatsploegen onzeker
Hoewel op de Spelen in PyeongChang een reeks prachtige prestaties is neergezet, staan de sponsors bepaald niet voor de schaatsprofs in de rij. Tandenknarsend draaien zij hun rondjes in tenues zonder logo’s van flitsende nieuwe geldschieters. De trainingen lopen op schema maar voor de meeste ploegen geldt dat de financiering hoogst onzeker is. Tot overmaat van ramp werd uitgerekend de organisatie die de boel uit het slop kon trekken een paar maanden geleden aan het wankelen gebracht. Nog in 2015 liet dit iSkate bv uit Groningen zich in NRC profileren als ‘het omvangrijkste schaatsbedrijf ter wereld’.
Schaatsniche veranderen
Algemeen directeur Yuri Solinger, eind jaren negentig een tegen de wereldtop aanleunende duizendmeterspecialist, schepte in de krant gretig op over zijn uit 140 schaatsers en 25 begeleiders bestaande onderneming die ploegen en sponsoren allerlei faciliteiten bood. ‘Wij doen iets wat niemand anders doet, wij zijn de schaatsniche aan het veranderen.’ Krap drie jaar later is er niemand die zal bestrijden dat Solinger dingen doet die weinigen hem nadoen. Om te beginnen zijn daar de klanten van zijn webwinkel Athleteshop. Solinger liet velen van hen wel bestellen en betalen, zónder te leveren.
Boevenbende
Op internet stromen de invulvensters vol met klachten. Sommige klanten hopen hun ‘fietscomputer van € 378,90 die al betaald is’ nog voor de vakantie te kunnen ontvangen. Anderen vragen zich af of ze hun geld terugkrijgen. En weer anderen hebben het nieuws over het faillissement vernomen en maken Solinger en zijn kompanen uit voor een ‘boevenbende’ die ‘al maandenlang met het inkomende geld loon en andere schulden betaalden terwijl er niets meer werd uitgeleverd of bij leveranciers besteld.’
Vordering indienen
Curator Peter Bakker van het Groningse Benk Advocaten heeft alle gedupeerden opgeroepen om via de site van zijn kantoor (https://benk.nl/FAILLISSEMENTEN/Indienenvordering.aspx) een vordering in te dienen. De schaatsers zullen zich vermoedelijk niet bij hem aandienen maar ook zij stellen via iSkate nog geld tegoed te hebben van Solinger. Om zijn activiteiten inzichtelijk te maken, vergeleek de ambitieuze ondernemer zijn onderneming graag met een BVO, een betaald voetbalorganisatie. Hij sprak dan van een BSO, een betaalde schaatsorganisatie. Solinger komt er nu pijnlijk achter hoe een al te innige vermenging van zakelijke en sportieve belangen tot onherstelbare reputatieschade leidt.