Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Bankroet vrezende boeren halen opgelucht adem: scheetbelasting van de baan

Door:
Henk Hanssen
  |  12 juni 2024
Sommige boeren raakten in financiële ademnood bij de gedachte aan de scheetbelasting die hun regering wilde invoeren. Maar gisteren besloot de nieuwe conservatieve regering van Nieuw-Zeeland het plan van de vorige premier Ardern alsnog af te voeren.

Nieuw-Zeeland is het saaiste land van de wereld

Iedereen die weleens in Nieuw-Zeeland is geweest móet het beamen. De twee eilanden vallen niet voor niets bijna van de kaart: Nieuw-Zeeland is met afstand het saaiste land van de wereld. De meeste inwoners proberen nog Britser dan de Britten zelf te zijn. De lotgevallen van Charles, Kate, Harry en familie worden gevolgd alsof zich politieke aardverschuivingen voltrekken en op maandagochtend praten de Nieuw-Zeelanders urenlang enthousiast na over een 0-0 wedstrijd uit de Engelse derde divisie. In de bossen loopt geen wild rond, op een paar kiwi’s en buidelratten na, het Noordereiland stinkt naar vulkanische gassen en elk potje van het nationale rugbyteam begint met een quasi-mannelijk dansje dat iedereen al tig keer gezien heeft. Wat de Nieuw-Zeelanders als nationale kleur kozen? Zwart. Need I say more?

Labourpremier Jacinda Ardern bedreef extreme politics

Desondanks zijn er steeds weer lieden die hun best doen het land van dit muffe imago af te helpen. Om de indruk te wekken dat er heus wat te beleven valt, hebben ze in Nieuw-Zeeland ‘extreme sports’ uitgevonden: bungeejumpen, jetboaten (in een bootje over ondiep wild water schuren), river sledging (met een wakeboard over ondiep wild water schuren) en avontuurlijke bezigheden.

Jacinda Ardern, de Labourpremier die Nieuw-Zeeland van 2017 tot 2023 leidde, was een type van dezelfde signatuur. Ze bedreef ‘extreme politics’. Tijdens de coronacrisis onderscheidde ze zich door het hele land jarenlang hermetisch van de buitenwereld af te sluiten. Binnenlandse reizen werden verboden. Alle winkels moesten dicht. Kritiek op haar beleid pareerde ze met de onsterfelijk geworden uitspraak die ze uit Orwells 1984 moet hebben gepikt: We will continue to be your single source of truth. Unless you hear it from us it is not the truth.’

Met de scheetbelasting wilde Labourpremier Jacinda Ardern de wereld nog één keer een poepie laten ruiken

Nadat de regering in Wellington in augustus 2023 (!) als laatste ter wereld de coronamaatregelen afschafte (ook in zorginstellingen hoefden geen mondkapjes meer hoeven te worden gedragen), dachten de Nieuw Zeelanders verlost te zijn van Arderns politieke onderscheidingsdrang. Maar, zelfs terwijl ze al was opgestapt, wilde de politica de wereld nog één keer een poepie laten ruiken door een bijzondere beschikking uit te vaardigen. Naar eigen zeggen ging het om een ‘wereldprimeur’: scheetbelasting voor koeien. De eigenaren van de tien miljoen koeien en 26 miljoen schapen zouden via een speciale heffing worden aangeslagen voor de emissie van hun vee. De boeren gingen in de contramine. Ze vreesden dat de scheetbelasting velen van hen naar een faillissement zou voeren. Tot grote opluchting van de agrarische sector maakte de conservatieve regering (die bij de laatste verkiezingen de Labourploeg van Ardern wegvaagde) bekend de scheetbelasting af te voeren.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 19 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 19 juli 2024
Renewd vraagt uitstel van betaling aan Emerce | vrijdag 19 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 18 juli 2024 Van de redactie | donderdag 18 juli 2024
De Zorg van Toen failliet verklaard; zoektocht naar overnamekandidaat - nationalezorggids.nl | donderdag 18 juli 2024
Horecapartner YveY failliet verklaard vvv-venlo.nl | donderdag 18 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland