Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Detailhandel ziet omzet stijgen ondanks afname verkoop eerste kwartaal

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  23 mei 2023
Uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de detailhandel in het eerste kwartaal minder verkopen heeft gerealiseerd. Ondanks deze afname is de omzet van winkels toch gestegen. Deze stijging kan voornamelijk worden toegeschreven aan de huidige hogere prijzen.

De omzet in de detailhandel was het afgelopen kwartaal voor de achtste opeenvolgende keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het voorgaande jaar werd er bijvoorbeeld bij supermarkten, meubelwinkels, elektronicazaken en slagers bijna 8 procent meer omgezet. Met name supermarkten behaalden een hogere omzet.

Verkoopdaling in het eerste kwartaal

Desondanks werd er in de eerste maanden van dit jaar 3 procent minder verkocht. Dit is geen nieuw fenomeen, aangezien de verkoop in winkels al sinds april 2022 afneemt. Vooral doe-het-zelfzaken hadden het zwaar te verduren met een verkoopdaling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel ondernemers hogere opbrengsten hebben behaald, betekent dit niet automatisch dat zij ook meer winst hebben gemaakt. Veel winkeliers hebben namelijk te maken met stijgende kosten, zoals lonen en energie. Deze extra uitgaven worden doorberekend in de prijzen van hun producten, waardoor deze duurder worden. Dit heeft echter niet altijd een evenredige stijging van de winst tot gevolg.

Toename van faillissementen in de detailhandel

Dit wordt ook geïllustreerd door het aantal faillissementen in de detailhandel. Volgens de CBS-cijfers zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar meer winkels failliet gegaan dan in de voorgaande kwartalen. In totaal zijn er 86 winkels failliet verklaard, meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode van 2022.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023
Nieuwe faillissementen van 29 november 2023 Van de redactie | woensdag 29 november 2023
Forum voor Democratie bv technisch failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023
In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland