Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

De dreigende golf van faillissementen

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  22 mei 2023
Al drie jaar lang hangt de dreiging van een golf van faillissementen boven het Nederlandse bedrijfsleven. Ondernemers die tijdens de coronacrisis belastingschulden hebben opgebouwd, moeten deze nu terugbetalen. Dit roept de vraag op: waar blijven de faillissementen?

Tijdens de coronacrisis heeft de regering tientallen miljarden euro's uitgetrokken om bedrijven, inclusief degenen die het moeilijk hadden, te ondersteunen. Economen voorspelden dat er meer faillissementen zouden volgen zodra de coronasteun in 2022 zou stoppen. Echter, dit scenario heeft zich niet voorgedaan.

Vanaf oktober 2022 begon de betalingsregeling voor ondernemers met een belastingachterstand tijdens de coronacrisis. Aanvankelijk ging het om meer dan 19 miljard euro aan achterstallige belasting, een schuld die sindsdien met ongeveer 3 miljard euro is verminderd. Ondernemers moeten nu nog meer dan 16 miljard euro terugbetalen.

Staatssecretaris Van Rij verwacht stijging faillissementen

De verwachting is dat het aantal faillissementen zal stijgen als gevolg van deze terugbetalingen. Staatssecretaris Van Rij (financiën) verwacht dit ook, hoewel het nog onduidelijk is hoeveel ondernemers het niet zullen redden.

Er zijn echter gemengde signalen over een mogelijke golf van faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Aan de ene kant zijn er veel ondernemers die al direct achterlopen met terugbetalen. Aan de andere kant betalen anderen sneller terug dan verwacht.

Het aantal faillissementen en vrijwillige bedrijfsbeëindigingen ligt op dit moment nog steeds lager dan in 2019.

De toekomst van de horeca

Voor de horeca voorspelt ING-analist Katinka Jongkind dit jaar een aanzienlijke stijging van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen. Cafés en restaurants kunnen hun hogere kosten niet altijd doorberekenen aan de klant. Bovendien heeft de horeca een totale belastingschuld van 1,5 miljard euro, wat problemen kan veroorzaken.

Impact op de arbeidsmarkt

Meer faillissementen kunnen enige verlichting bieden op de krappe arbeidsmarkt, volgens arbeidsmarkteconomenen staatssecretaris Van Rij. Werknemers van bedrijven die failliet gaan, kunnen immers bij andere bedrijven aan de slag.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland