Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Belastingdienst en UWV lopen miljoenen mis bij faillissement bezorgdiensten

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  6 april 2023
De Belastingdienst heeft ruim 7 miljoen euro tegoed van de failliete pakketdiensten Red je Pakketje en Instabox Nederland. De kans dat de fiscus de miljoenen terugkrijgt, is echter klein. Ook uitkeringsinstantie UWV dreigt geld te verliezen. De gewone schuldeisers hebben sowieso het nakijken en kunnen fluiten naar ruim 11 miljoen euro.
Gerelateerde dossiers:

Red je Pakketje, opgericht in 2016, was in korte tijd uitgegroeid tot een bedrijf met bijna duizend medewerkers, zo'n 300 zzp'ers en een jaaromzet van 24 miljoen euro. In mei 2021 werd het bedrijf overgenomen door de Zweedse bezorgdienst Instabox, dat recentelijk 265 miljoen euro aan groeikapitaal ophaalde bij investeerders. Tot ieders verrassing gingen Red je Pakketje en Instabox Nederland eind november 2021 failliet.

Vorderingen schuldeisers flink opgelopen


De curator, Stephan Voermans, meldt dat de vorderingen van schuldeisers flink zijn opgelopen sinds het faillissement. De vordering van de Belastingdienst is gestegen van bijna 4 miljoen euro naar ruim 7 miljoen euro, het bedrag dat de fiscus misliep aan loon- en omzetbelasting. Het aantal 'gewone' schuldeisers is opgelopen van 187 naar 325 en hun totale vordering verdubbelde ruimschoots, van 4,8 miljoen euro naar 11,4 miljoen euro.

De totale schuldenlast zal waarschijnlijk nog groter worden.Uitkeringsinstantie UWV heeft namelijk haar vordering nog niet ingediend bij de curator. De verwachting is dat die schuld aanzienlijk zal zijn, omdat er veel mensen werkten bij de bezorgdienst. Na het faillissement neemt het UWV de salarisbetalingen van de werknemers maximaal zes weken over. De uitkeringsinstantie probeert deze kosten later te verhalen op de failliete boedel. Het UWV moest daarnaast opdraaien voor achterstallige, onbetaalde salarissen en vakantietegoeden.

De curator heeft inmiddels ruim 6 miljoen euro opgehaald door bedrijfsonderdelen te verkopen aan DHL en de tegoeden van de pakketdienst te incasseren. Dit bedrag is echter te weinig om de Belastingdienst te compenseren, ook al heeft zij voorrang als preferente schuldeiser. Het UWV behoort eveneens tot deze categorie en ook het salaris van de curator moet eerst worden betaald.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 24 juli 2024 Van de redactie | woensdag 24 juli 2024
Eetcafés van De Lachende Koe failliet verklaard Waldnet | woensdag 24 juli 2024
Faillissement van Vloerloods aangevraagd na moord op eigenaar Van de redactie | woensdag 24 juli 2024
Weer houtbewerker in problemen interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland