Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Aantal faillissementen op hoogste niveau in ruim twee jaar

Door:
Henk Hanssen
  |  16 november 2022
De aantallen zijn verhoudingsgewijs nog aan de lage kant maar de trendbreuk is onmiskenbaar: aan de lange periode van historisch lage faillissementscijfers is een eind gekomen. Zowel het CBS, de Raad voor de rechtspraak als KVK zien het aantal faillissementen sterk stijgen.

CBS ziet faillissementen verder oplopen

Over cijfers valt altijd te twisten behalve als het om de faillissementscijfers van oktober 2022 gaat. De drie instanties die in Nederland de faillissementsindexen bijhouden, het CBS, KVK en de Raad voor de rechtspraak, zijn het roerend met elkaar eens: alle drie komen ze tot de conclusie dat het aantal faillissementen in de afgelopen maand verder is gestegen. Gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 45 bedrijven meer failliet verklaard dan in september, meldt de meest gezaghebbende instantie van het trio, het CBS. Het aantal faillissementen ligt op het hoogste niveau in ruim twee jaar, maar is nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.


Rechtbanken spraken vorige maand 271 faillissementen uit

De Raad voor de rechtspraak signaleert dezelfde opwaartse tendens. De rechtbanken spraken vorige maand in totaal 271 faillissementen uit, 77 meer dan in september. Het verschil met de CBS-cijfers wordt onder meer verklaard doordat de Raad naast de faillissementen van rechtspersonen (bedrijven en organisaties) ook die van natuurlijke personen meetelt. In oktober waren dat er respectievelijk 204 en 67. Daarnaast dragen ook de verschillende rekenmodellen die worden gehanteerd bij aan het onderscheid.


Stijgende faillissementen wijzen op trendbreuk

Dat dit najaar een trendbreuk is ingezet die het eind markeert van een lange periode van historisch lage cijfers, is een onmiskenbaar feit. Ook KVK ziet het aantal faillissementen sinds augustus weer omhooggaan. In oktober noteerde KVK het bankroet van 185 bedrijven, beduidend meer dan het maandgemiddelde van 2021 (128) en ook meer dan het maandgemiddelde in de periode van januari tot en met oktober 2022 (142). KVK moet teruggaan tot oktober 2020 voor een aantal faillissementen (192) dat hoger is dan de afgelopen maand. Het aantal stoppers en starters, dat ook door KVK wordt bijgehouden, bleef in oktober nagenoeg gelijk.

 

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 7 december 2023 Van de redactie | donderdag 7 december 2023
Nieuwe faillissementen van 6 december 2023 Van de redactie | woensdag 6 december 2023
Viaplay met Max Verstappen-snelheid op weg naar faillissement Henk Hanssen | woensdag 6 december 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland