Actuele informatie over faillissementen en surseances

Uitgelekte e-mail: Elon Musk waarschuwt voor faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  1 december 2021
Niet alles wat topondernemer Elon Musk aanraakt verandert in goud. In een interne e-mail die in handen van een journalist is gevallen, waarschuwt Musk de medewerkers van zijn ruimtetransportbedrijf SpaceX voor een naderend faillissement. De Starships waarmee Musk in 2022 elke twee weken commerciële ruimtevlucht wil maken kampen met hardnekkige motorproblemen.

Ruimtevaartbedrijf Elon Musk kan naar de knoppen gaan

‘We lopen een reëel risico om failliet te gaan wanneer we er volgend jaar niet in slagen om minstens elke twee weken een Starshipvlucht te maken.’ In het bedrijfsbericht dat twee dagen geleden bij de website Space Explored werd bezorgd, windt Musk er geen doekjes om. ‘Het heeft geen zin er omheen te draaien: de crisis is veel ernstiger dan het een paar weken geleden leek.’ Vervolgens stelt hij onomwonden dat het ontbreken van betrouwbare motoren ertoe kan leiden dat zijn hele ruimtevaartbedrijf naar de knoppen gaat.

Elon Musk passeerde Jeff Bezos als rijkste man ter wereld

Musk, berucht om zijn werkethiek (als het te laat wordt, blijft hij in een slaapzak op de fabrieksvloer pitten), verstuurde de mail uitgerekend op tijdens het lange Thanksgivingweekend van vorige week. Hij riep de medewerkers op zijn voorbeeld te volgen en tijdens de vrije dagen aan het werk te gaan ‘tenzij er sprake is van kritieke familieomstandigheden.’ Hoewel Tesla draait als een tierelier waardoor Musk nog maar een paar maanden geleden Jeff Bezos passeerde en naar de bovenste plek van het rijkste mensen ter wereld-lijstje van Forbes magazine steeg, heeft hij wel enige reden om zich zorgen te maken.


Musk vreest miljarden te verliezen op satellietproject

Musk heeft miljarden geïnvesteerd in Starlink. Dit is een netwerk van duizenden satellieten dat straks wereldwijd breedbandinternet gaat aanbieden, ook op de meest afgelegen stukjes aarde. Vanaf volgend jaar moeten de satellieten via een ruimtevaartuig van SpaceX in een lage baan om de aarde worden gebracht. Maar de Starship, de immense herbruikbare raket van roestvrijstaal die in Musks visie ook mensen naar Mars moet kunnen vervoeren, is hier nog lang niet toe in staat. Er zijn telkens terugkerende problemen met de massieve, op methaan draaiende Raptormotoren die de raket aandrijven. ‘Het is eerlijk gezegd een ramp,’ aldus de topman in zijn mail. ‘We hebben alle hens aan dek nodig.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland